Vincent Van Quickenborne brengt een bezoek aan de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-Gillis waar hij praat met geïnterneerden en personeel
Volledig scherm
Vincent Van Quickenborne brengt een bezoek aan de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-Gillis waar hij praat met geïnterneerden en personeel © Jan De Meuleneir / Photo News

Van Quickenborne wil af van gevangenisstraffen tot 6 maanden

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de gevangenisstraffen tot zes maanden afschaffen. Dat heeft hij dinsdag bevestigd in de Kamercommissie Justitie.

 1. Oekraïne probeert Russen klem te zetten: “Opnieuw cruciale brug in Cherson vernietigd”

  Oekraïne probeert Russen klem te zetten: “Opnieuw cruciale brug in Cherson vernietigd”

  Oekraïne beweert dat het opnieuw een voor de Russen cruciale brug in Cherson, in het zuiden van het land, heeft vernietigd. Door strategisch belangrijke bruggen in de regio te bombarderen, proberen de Oekraïense militairen de Russen de pas af te snijden. Volgens Kiev is de brug aan de dam in de stad Nova Kachovka – die al eerder aangevallen werd – nu onbegaanbaar. Het bericht is niet onafhankelijk geverifieerd.
 2. Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen topadvocaat Walter Van Steenbrugge: “Wettelijke plicht van OM om raadkamer te laten oordelen”
  3

  Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen topadvo­caat Walter Van Steenbrug­ge: “Wettelijke plicht van OM om raadkamer te laten oordelen”

  De Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt heeft gereageerd op de aantijgingen van advocaat Walter Van Steenbrugge. Van Steenbrugge werd eind deze week genoemd in een drugszaak. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Van Steenbrugge vermoedt een wraakactie van eerste advocaat-generaal Francis Clarysse, maar zijn overste ontkent met klem. “Deze vraag tot verwijzing werd niet opgesteld door eerste advocaat-generaal Francis Clarysse en hij nam daartoe ook geenszins de beslissing.”
 1. Wat de justitieminister ging vertellen aan geïnterneerde in Sint-Gillis: “Voortaan even goede zorg in de gevangenis als buiten”
  Play
  PREMIUM

  Wat de justitiemi­nis­ter ging vertellen aan geïnter­neer­de in Sint-Gil­lis: “Voortaan even goede zorg in de gevangenis als buiten”

  Eén van de 776 geïnterneerden in de Belgische gevangenissen kreeg gisteren Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op bezoek. Die beloofde hem en zijn lotgenoten betere zorg. België is al meermaals veroordeeld omdat het geïnterneerden zonder hulp liet wegrotten in hun cel. Wat loopt er nog steeds fout? Hoe wil Quickie de zorg voor geesteszieke daders verbeteren en tegelijk voorkomen dat het systeem wordt misbruikt om zijn straf te ontlopen?