Van Ghelamco tot Optima: "Gent is erger dan Charleroi"

Photo News
In de nasleep van het faillissement van Optima Bank valt er haast elke dag een nieuw lijk uit de kast. De verwevenheid tussen de politiek, administratie en zakenlui is ongezond, dat ziet een blinde, maar harde bewijzen van corruptie zijn er voorlopig niet. Bonne chance voor de onderzoekscommissie en het gerecht. De smoking guns zijn goed verstopt. Eén ding is zeker: de 'ruimte' waar alle protagonisten elkaar bij voorkeur ontmoetten, was de Gentse immomarkt. "Vastgoedprojecten worden er bedisseld in achterkamertjes. Zelfs in Charleroi is zoiets niet meer mogelijk", zegt Marc Dubois, architect en docent aan de KU Leuven.

Het architectenbureau dat in Gent en onmiddellijke omstreken met de grootste brokken gaat lopen, is dat van John Bontinck, telg uit de gelijknamige architectendynastie en ontwerper van onder meer de veelbesproken Ghelamco Arena. Het 4,5 kilo zware en 900 bladzijden tellende boek 'Bontinck, Architecture en Engineering' illustreert volgens Marc Dubois perfect de "pretentieuze gulzigheid van het bevoorrechte ontwerpersbureau". Niet strafbaar, maar wel hoogst opmerkelijk: het voorwoord is geschreven door Daniël Termont (sp.a). "De Gentse burgervader krijgt zelf ook een full page-foto in het boek", aldus Dubois.

"Voor Termont is de Ghelamco Arena het 'voorlopig orgelpunt van de synergie tussen het bureau Bontinck en de stad Gent'. De intieme band tussen beleid en ontwikkelaars wordt niet eens meer verdonkeremaand, maar bejubeld. Het stadion kwam tot stand zonder wedstrijdformule, hoewel er veel overheidsgeld in geïnvesteerd werd. Op welke basis de architectenkeuze werd bepaald, is meer dan mistig. Eerst zou Optima Group van Jeroen Piqueur het stadion gebouwd hebben, maar toen die toch niet de nodige centen bij elkaar kreeg, kwam Paul Gheysens van Ghelamco op het toneel. Bontinck bleef als architect."

Klik hier en lees alle details. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.