Van energieleverancier veranderen kan veel geld besparen, maar te weinig Vlamingen doen het

photo_news
Vlamingen veranderen nog steeds te weinig van energieleverancier, waardoor vooral kwetsbare groepen te veel betalen. Dat blijkt uit het marktrapport van marktregulator VREG.

Nooit eerder werd er zoveel van energieleverancier gewisseld als in 2016, en dan vooral door bedrijven. Het aantal gezinnen dat van leverancier wisselt neemt zelfs af, stelt het rapport. Een grote groep in de samenleving, die vaak in mindere omstandigheden leeft, veranderde zelfs nog nooit van elektriciteits- en aardgasproducent.

"Een verontrustende vaststelling", zei Dirk Van Evercooren, directeur Marktwerking van de Vlaamse energieregulator (VREG), vandaag bij de voorstelling van de Marktmonitor 2016.

Turteltaks

Tot september 2016 hebben 553.069 gezinnen en bedrijven van energieleverancier gewisseld. Dat maakt van 2016 nu al een recordjaar want vorig jaar lag het aantal energieleverancierwissels op 513.525. Vooral in mei was er een significante stijging, deels te verklaren door de BTW-verhoging op elektriciteit van 6 naar 21 procent, de 'Turteltaks', die de elektriciteitsfactuur met gemiddeld 100 euro verhoogde, en een groot aantal groepsaankopen, verduidelijkt Van Evercooren.

De Vreg peilde bij 1.001 Vlaamse gezinnen en bedrijven naar hoe bewust ze met hun energiefactuur omspringen. Daaruit komen zeer tegenstrijdige antwoorden naar voor. Hoewel meer dan 70 procent aangeeft dat ze het belang van de energiekost binnen het gezinsbudget inzien, kent 56 procent zijn elektriciteitsverbruik en 60 procent het aardgasverbruik niet. Meer dan een op de vijf ondervraagden zegt zelfs de eindfactuur niet bekeken te hebben.

Een gezin met een gemiddeld verbruik dat op 1 september van dit jaar koos voor het goedkoopste energiecontract kon 94 euro besparen op elektriciteit en 155 euro op aardgas

Misverstanden

Daarnaast blijven er te veel misverstanden bestaan over wisselen van energieleverancier. 16 procent van de Vlamingen denkt dat veranderen van leverancier geld kost, wat niet klopt. Bovendien denken velen dat groene stroom duurder is. Ook dat is niet noodzakelijk het geval.

Opvallend is ook dat, hoewel er nog nooit zoveel werd gewisseld van leverancier, 30 procent van de gezinnen zegt dat de vrijmaking van de energiemarkt geen goede zaak is.

Nochtans kan een energieswitch een aardige cent opleveren: een gezin met een gemiddeld verbruik dat op 1 september van dit jaar koos voor het goedkoopste energiecontract kon 94 en 155 euro besparen voor respectievelijk elektriciteit en aardgas. Voor bedrijven bedroeg de besparing 726 en 692 euro.

Energieconsulenten

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) denkt dat de inzet van energieconsulenten bij professionele verenigingen ervoor kan zorgen dat mensen in kwetsbare groepen meer van energieleverancier kunnen wisselen, zo zegt hij in een reactie.

"Met de Vlaamse regering maakten we recent 1,6 miljoen euro vrij voor het aanstellen van energieconsulenten bij professionele verenigingen. Die energieconsulenten kunnen zeker ook ingezet worden om bepaalde doelgroepen te helpen bij het wisselen van energieleverancier."

En niet alleen zwakke energiegebruikers hebben daar belang bij, benadrukt Tommelein. "Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: de meeste mensen kunnen honderden euro's besparen door een leverancierswissel", besluit de energieminister.

Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
Photo News Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Met de Vlaamse regering maakten we recent 1,6 miljoen euro vrij voor het aanstellen van energieconsulenten

Bart Tommelein