Van abortus tot onderzoek naar Clinton: dit heeft Trump gezegd in eerste tv-interview

AP
Van de uitzetting van 2 tot 3 miljoen illegalen tot een speciaal onderzoek naar Hillary Clinton: in een uitgebreid interview in het CBS-programma 60 Minutes heeft Donald Trump meer uitleg gegeven over wat hij precies van plan is als pas verkozen president. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen waarover Trump het had.

Illegalen

Donald Trump wil "onmiddellijk" beginnen met het uitzetten of in de gevangenis opsluiten van  illegale immigranten. "Wat we gaan doen is de mensen die crimineel zijn en een strafblad hebben, bendeleden, drugsdealers - en het zijn er waarschijnlijk twee miljoen, mogelijk zelfs drie miljoen - ons land uitzetten of opsluiten. Maar we zetten ze buiten, want ze zijn hier illegaal."

Over de vele immigranten in de VS zonder papieren, zegt Trump in het interview dat "nadat de grens veilig is en alles genormaliseerd is" immigratie-ambtenaren over hun lot zullen beslissen. "Maar eerst moet de grens veilig zijn."

Muur
Gevraagd of hij nog steeds van plan is een muur te bouwen op de grens met Mexico, zegt Trump ook onomwonden "ja". Al voegt hij er meteen aan toe dat het "deels een muur, deels een hek" kan zijn.

screenshot CBS

Abortus

Trump is en blijft tegen abortus, zo zegt hij tijdens het interview. In het Supreme Court wil hij rechters aanstellen die eveneens tegen abortus zijn. "Ik ben pro-life dus de rechters zullen pro-life zijn."

Trump verklaarde nog dat indien 'Roe v. Wade', de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus te legaliseren, zou worden herroepen, de beslissing rond abortus weer naar de staten zou gaan. Vrouwen die een abortus willen in de staten die abortus dan niet toelaten, "zullen naar een andere staat moeten gaan", zei hij. "We zullen wel zien, we hebben nog een lange weg te gaan."

Wapenwet
Een verstrenging van de wapenwet zal er onder Trump niet komen, zo verklaart hij. De rechters die aangesteld worden in het Supreme Court zullen ook grote voorstanders zijn van het Tweede Amendement van de grondwet, dat zegt dat elke Amerikaan het recht heeft om een wapen te dragen.

Homohuwelijk
De vrees van de LGBT-gemeenschap dat het homohuwelijk onder zijn administratie zou worden teruggeschroefd, is "niet onderbouwd". "Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké", zei hij over de beslissing van het Supreme Court uit 2015 om het homohuwelijk mogelijk te maken.

Protesten
Trump vindt het verder "vreselijk" dat er protesten tegen zijn verkiezing zijn. De pas verkozen president riep manifestanten ook op niet bang te zijn. "We gaan het land herstellen."

Ik ben pro-life dus de rechters zullen pro-life zijn

Donald Trump
Protest tegen Donald Trump in Philadelphia.
AFP Protest tegen Donald Trump in Philadelphia.

Minderheden

Trump veroordeelde ook elke vorm van geweld tegen minderheden. Sinds zijn verkiezing werden daarvan al tientallen meldingen gemaakt. "Ik vind dat heel erg om te horen. Ik zal (aan de daders van het fysiek of verbaal geweld) zeggen dat ze dat niet moeten doen. Het is vreselijk, want ik wil het land herenigen", aldus Trump. "Indien het helpt, zal ik recht in de camera zeggen: 'stop ermee'."

Hillary Clinton
"Ik ga erover nadenken." Dat zegt Trump over zijn bedreiging tegenover Hillary Clinton dat hij een speciale procureur zou aanstellen om de controverse rond haar e-mails te onderzoeken.

"Ik heb het gevoel dat ik wil focussen op jobs, op gezondheidszorg, op grenzen en de immigratie en op het creëren van een zeer goede immigratiewetgeving", zegt Trump. De Republikein, die het tijdens zijn campagne niet naliet om Hillary en haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton, door het slijk te halen, verklaart in het interview nog dat hij de Clintons geen pijn wil doen. "Clinton heeft enkele slechte dingen gedaan. Maar het zijn goede mensen."

Verkiezingscampagne
Volgens Trump was de verkiezingscampagne "aan beide kanten smerig". Maar toch heeft hij daar geen spijt van. "Zij waren hard en ik was hard." Hij voegt daaraan toe dat hij liever iets "zachter" was geweest en "meer had gefocust op het beleid". Toch voerde hij een "geweldige campagne".

Kiescollege
Trump bevestigt ook dat hij nog steeds gekant is tegen het kiescollege bij de verkiezingen. Trump won het hoogste aantal kiesmannen, maar Hillary Clinton won de "popular vote", en kreeg dus meer stemmen achter zich. Dat onderscheid doet opnieuw vragen rijzen over het behoud van dat Electoral College. "Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."

Salaris
Het presidentieel salaris van 400.000 dollar zal Trump niet aanvaarden. "Ik denk dat ik een dollar moet accepteren volgens de wet. Ik weet zelfs niet wat het salaris is. Weet jij het?", vraagt hij aan interviewster Lesley Stahl. "Neen, ik neem dat salaris niet aan, ik doe het niet", antwoordt hij nadat Stahl zegt dat het loon 400.000 dollar per jaar is.

Belastingaangifte
Trump belooft verder dat hij zijn belastingafschriften zal vrijgeven van zodra een audit is afgerond. Trump kwam in opspraak omdat hij weigerde die informatie vrij te geven, terwijl het traditie is voor Amerikaanse presidentskandidaten om dat wel te doen. Trump zegt nu te denken dat de Amerikanen dat nooit echt iets kon schelen.

Bovendien raakte bekend dat hij waarschijnlijk twintig jaar lang geen belastingen had betaald omdat hij in 1995 een verlies van 916 miljoen dollar had aangegeven. Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij slim was om geen belastingen te betalen.

Retoriek
De Republikein laat ook nog weten dat hij niet van plan is zijn toon aan te passen. "Soms heb je een bepaalde retoriek nodig om mensen te motiveren", aldus Trump. "Ik wil niet enkel maar een klein, vriendelijk monotoon personage zijn, al zal ik dat in veel gevallen wel zijn."

Bekijk het volledige interview hier:

Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je

Donald Trump