Valse bommelder: "Ik werd gedwongen door gewapende man"

(Archieffoto)
Marc De Roeck (Archieffoto)
De 18-jarige Hicham A. uit Antwerpen moest zich vandaag bij de correctionele rechtbank verantwoorden voor een valse bommelding in november. Het openbaar ministerie vorderde een werkstraf van 80 uur en 300 euro boete. De jongeman beweert dat een gewapende onbekende hem gedwongen had de bommelding te maken.

Hicham A. had op 23 november, tien dagen na de aanslagen in Parijs, naar de noodcentrale 101 gebeld met de boodschap dat er rond de middag een bom zou ontploffen in de Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk aan de Lombardenvest in Antwerpen.

Telefonieonderzoek
De politie liet de school ontruimen en doorzoeken, maar er werd niets gevonden. Telefonieonderzoek leidde naar Hicham A., een leerling van de school. Hij werd nog diezelfde dag opgepakt.

De jongeman beweerde dat hij gedwongen werd. Hij verklaarde dat een onbekende man hem twee dagen eerder de weg had gevraagd in de Sint-Sebastiaanstraat. Na een korte babbel zou de onbekende hem een vuurwapen tegen het hoofd hebben gezet en hem verteld hebben dat hij de bommelding moest maken. Als hij de politie inschakelde, zou de man zijn familie iets aandoen.

Ongeloofwaardig
Zijn verhaal werd nagetrokken, maar uit niets blijkt dat Hicham A. echt bedreigd werd. De procureur vond zijn verhaal dan ook compleet ongeloofwaardig. De verdediging pleitte dat het niet helemaal valt uit te sluiten dat hij de waarheid vertelt en vroeg de vrijspraak. Hicham A. werd na de feiten van school gestuurd.

Het vonnis volgt op 4 oktober.