Vakbonden zorgpersoneel teleurgesteld over financiering

ANP
De vakbonden van het zorgpersoneel reageren teleurgesteld omdat het financieringsniveau van de zorginstellingen niet kan worden gegarandeerd.

De vakbonden hadden vrijdag een ontmoeting met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Ze vragen dat de structurele financiering van de ziekenhuizen op het huidige niveau blijft. “Tegen elke verwachting was het antwoord negatief”, zeggen de bonden zondag. "Het kabinet weigert zich te engageren en wil de discussie pas na de crisis voeren.”


De ziekenhuizen krijgen wel een voorschot van een miljard euro voor de bestrijding van het virus, maar dat lost het probleem niet op. “Het gaat immers niet om structurele financiering”, zegt Yves Hellendorff van vakbond ACV.
Volgens de vakbonden zullen de ziekenhuizen vanaf komende week mogelijk personeelsleden op economische werkloosheid zetten, om te besparen. De bonden willen nu naar eerste minister Sophie Wilmès stappen. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacob Bernaerts

  Het probleem is niet alleen de financiering op zijn eigen (die effectief zwaar te kort schiet) maar ook het feit dat veel ziekenhuis instelling (trouwens ook andere verzorg instelling) door de beherende organisatie en hoger medisch en andere personeel eerder als een financieel melkkoe aanzien wordt dan iets anders. De excessen van het vrije markt model met maximale financiele rendabiliteit als hoofddoel.

 • Gunter Verleyen

  Als dit niet het moment is? Koen? wanneer dan wel? Nu is héél duidelijk dat de constante stroom aan besparingen in de ziekenhuissector de medici niet over alle instrumenten beschikken die in zo'n situatie nodig zijn en daar is ook verloning één van als je dan toch in de frontlinie moet staan hoort daar ook bibbergeld bij. Ipv de taxshift als cadeau aan de economie had men beter een shift richting zorgsector gedaan! Nu al staat het VBO te bedelen achter steun terwijl die heren miljoenen verdienen

 • Ghislain Geerts

  Er zal wel geld zijn om de politiekers een opslag te geven ze hebben zo hard gewerkt .

 • Karel Delcroix

  De Block heeft ziekenhuizen het mes op de keel gezet met haar bezuinigingen. Die ziekenhuizen hebben op hun beurt de verpleging uitgeperst als citroenen. Nu zijn het allemaal helden maar na de corona crisis beginnen de pestmaatregelen opnieuw. Het bewijs is dat ze zich nu nog niet wil engageren. Ik vrees voor het beroep van verpleging na de coronacrisis

 • Luc Deville

  Zet 95% van de economen in de zorgsector buiten en er zal veel bespaard worden.