Vakbond klaagt "gebrekkige veiligheid" in Brusselse stations aan

REUTERS
De politie patrouilleert en de teams van Securail zijn sinds vrijdagavond versterkt op de Thalysperrons in het station Brussel-Zuid. Die spoedmaatregelen traden in werking na het incident aan boord van de Thalys Amsterdam-Parijs. De dader stapte in Brussel-Zuid aan boord. Om 14 uur zitten de verschillende betrokken partijen van de spoorwegen rond de tafel voor crisisoverleg, om het vervolg van dit dispositief te bespreken, aldus Nathalie Pierard, woordvoerster van de NMBS.

De beelden van de bewakingscamera's van Brussel-Zuid werden vrijdagavond al overgemaakt aan de Franse speurders. Sinds het incident is er ook politie aan boord van elke Thalys. Volgens Pierard betreft het aanvankelijk enkel Franse patrouilles, maar zou ook een Belgische en Nederlandse inbreng besproken worden.

Philippe Dubois, regionaal secretaris van ACOD Spoor Brussel, klaagt in een persbericht het gebrek aan veiligheid in de stations Brussel-Centraal en Brussel-Noord aan. Volgens de Franstalige vakbondsman voelt het personeel zich onveilig.

"De spanning is gestegen door de terroristische dreiging in België en vooral met de aanval in de Thalys. Het is onaanvaardbaar dat omwille van besparingen de veiligheid van passagiers en werknemers in vraag zou worden gesteld. In Brussel-Centraal, het tweede belangrijkste station, kan bij een probleem een niet gekanaliseerde foule door de veiligheidsdiensten een ramp veroorzaken", meent Dubois.