Vakantiegangers opgelet: forse boete voor oortjes achter het stuur

THINKSTOCK
Vanaf 1 juli verbiedt Frankrijk het dragen van hoofdtelefoons, headsets en oortjes in het verkeer. Bestuurders die worden betrapt, krijgen een forse boete van 135 euro. Toeristen die liever geen hap uit hun vakantiebudget zien, zijn dus gewaarschuwd.

Vanaf volgende week, met de start van de zomervakantie, verstrengt Frankrijk zijn beleid betreffende het dragen van hoofdtelefoons of oortjes in het verkeer. Het verbod zal voor álle bestuurders gelden. Dat betekent dat ook fietsers geen muziek meer mogen beluisteren wanneer ze zich op de openbare weg bevinden. Op de overtreding zal een fikse boete van 135 euro staan. In de auto is bellen met een ingebouwd systeem nog wel toegelaten.

"Wij waarschuwen de miljoenen vakantiegangers die de komende weken weer naar Frankrijk afreizen hier goed op te letten. Het is zonde van het vakantiebudget als je gepakt wordt", zegt een woordvoerster van de ANWB, de Nederlandse reisorganisatie.

Met deze drastische maatregel wil de Franse regering onoplettendheid achter het stuur aanpakken. Onderzoek wijst uit dat 10 procent van de verkeersongevallen gebeuren door het gebruik van een smartphone.