Vakantie in Europa is goedkoopst in Macedonië, duurst in Noorwegen

Noorwegen is prachtig maar peperduur.
THINKSTOCK Noorwegen is prachtig maar peperduur.
Vakantiegangers die goedkoop uit willen zijn op hun bestemming kunnen het beste naar Macedonië gaan. In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, meldt de bank ING.

De prijzen van typische vakantie-uitgaven als horeca, vervoer, voedsel en drank liggen daar bijna 70 procent hoger dan in Nederland. Overigens zijn alle Scandinavische landen erg duur. Er gelden hoge accijnzen op alcohol en tabak en ook in de supermarkt ben je er een stuk meer kwijt dan hier. Zwitserland is evenmin goedkoop. Het land is de laatste maanden zelfs extra duur geworden voor toeristen van buiten, doordat de Zwitserse frank flink in waarde is toegenomen.

In Oost-Europa liggen de goedkoopste bestemmingen: Macedonië, Albanië en Bulgarije zijn voor vakantiegangers de helft goedkoper dan Nederland. Dichterbij huis, in Tsjechië en Polen, is de toerist ook een stuk voordeliger uit.

Overigens schieten onze noorderburen er ook in België bij in want ons land is volgens het onderzoek net iets duurder dan Nederland. Met name de supermarktprijzen liggen in België hoger, vervoer is dan weer goedkoper.