Vakantie 2 miljoen toeristen in gevaar door staking in Spanje

UNKNOWN
Luchtverkeersleiders in Spanje willen deze maand staken uit protest tegen loonsverlagingen en beroerde arbeidsomstandigheden. Een staking in augustus, tijdens het hoogseizoen voor het toerisme in Europa, leidt naar verwachting tot chaotische toestanden op Spaanse luchthavens. Miljoenen toeristen zullen op die manier gegijzeld worden.

De vakbond van de verkeersleiders, USCA, heeft gisteravond laten weten dat de leden voor een staking hebben gestemd. Wanneer de werkonderbreking precies begint en eindigt, moet nog worden bepaald. Het wordt waarschijnlijk een staking in de derde week van augustus.

Drie dagen
Volgens mediaberichten zouden de stakers het mogelijk drie dagen willen volhouden, wanneer er naar schatting twee miljoen mensen per vliegtuig naar Spanje gaan of Spanje verlaten. De Spaanse regering meent dat minstens de helft van de vluchten kan worden gegarandeerd indien er wordt gestaakt.

De 2300 verkeersleiders zijn al geruime tijd in een arbeidsconflict verwikkeld met hun werkgever, de Spaanse overheid. Ze klagen over buitensporig lange werktijden en verlagingen van hun loon. De Spaanse regering is eerder dit jaar al circa 40 procent minder gaan betalen aan de vermogende verkeersleiders. Toch verdienen ze nu nog steeds gemiddeld 200.000 euro per jaar. (anp/kve)