Unia behandelde 10 procent meer dossiers in 2019

Directeur van Unia, Els Keytsman.
BELGA Directeur van Unia, Els Keytsman.
Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft het afgelopen jaar tien procent meer dossiers behandeld dan in 2018. Racistische 'hatespeech' (haatzaaiende taal) is goed voor de helft van alle gevallen. "De hardnekkigheid van deze cijfers illustreert het systemische en structurele karakter van raciale discriminatie", zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

Unia opende in 2019 niet minder dan 951 dossiers in verband met racisme. Dat is een record.
"De cijfers bevestigen dat racisme voorkomt in alle domeinen van de samenleving", klinkt het bij Unia. "In de huisvesting zien we dat huurders geen kans krijgen door hun huidskleur of afkomst. Op sociale media neemt het racistische discours toe. Racistische hatespeech is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle dossiers. Op het werk gaat het vooral om de relaties met de baas, collega's of klanten, maar ook om weigeringen en ontslagen waarmee personen van buitenlandse afkomst worden geconfronteerd. Ook woonwagenbewoners worden vaak gestigmatiseerd."
Opmerkelijk is dat zelfs het coronavirus racistische reacties uitlokt ten aanzien van bepaalde groepen. Begin deze maand zei minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) dat de Vlaamse regering actief wil meewerken aan het oprichten van een Interministeriële Conferentie Racismebestrijding, iets wat het centrum toejuicht.
"De bestrijding van racisme vraagt een algemene aanpak, samen met gedetailleerde kennis en maatregelen zoals praktijktesten", meent Unia. Het gelijkekansencentrum verwijst daarbij ook naar de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, die autoriteiten oproept om de registratie van racistische handelingen te centraliseren en te verfijnen. "Betrouwbare gegevens maken het mogelijk om discriminatie effectiever en gerichter te bestrijden", klinkt het.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN DESSEL

    Het is enkel en alleen de Rechter die middels vonnis of arrest rechtsgeldig kan oordelen of iet werkelijk, juridisch beschouwd "racistisch" is waar bij de Procureur niet alleen "het feit" maar ook het "kwaadwillig opzet", m.a.w. de intentie sluiten dient aan te tonen. Daar is genoeg jurisprudentie die in die richting wijst.

  • Samuel Smausentich

    Er komt een tijd dat Els Keytsman zich wegens "meeheulen met den vijand" zal moeten verantwoorden voor misdaden tegen het Belgische Volk.

  • Jules Vermeers

    Gebruik dat geld om ons verplegende personeel beter te betalen en onze gezondheid instellingen beter te financieren dan met geld te verkwisten aan zoiets.