Uitwerpselen van muggen ontsieren Taj Mahal

Photo News
De Taj Mahal, het bekendste monument in India, heeft te lijden van een insectenplaag. Een muggensoort poept voortdurend het schitterend witte marmer onder. De westzijde van het mausoleum is bezaaid met groene vlekken. "Dat zijn de uitwerpselen en larven van beestjes die worden aangetrokken door het heldere wit van de Taj Mahal", vertelt Bhuvan Vikram, woordvoerder van het Indiaas archeologisch instituut.

De boosdoener, geïdentificeerd als Goeldichironomus, plant zich momenteel ongebreideld voort in de nabijgelegen Yamuna-rivier. De bedding is bijna drooggevallen en biedt een ideaal leefgebied voor deze soort uit de familie van dansmuggen. "We poetsen de smerige plekken continu weg met water, maar de insecten komen steeds weer terug", verzucht Vikram.

Wachten op regenseizoen
De autoriteiten gaan ervan uit dat het ergste leed geleden is wanneer de regentijd intreedt, over een maand. Het is onwaarschijnlijk dat de bevuiling de stenen van het monument van de liefde op den duur echt aantast. De Taj Mahal, cultureel erfgoed, is in de zeventiende eeuw gebouwd door Shah Jahan als een mausoleum voor zijn vrouw Mumtaz Mahal en lokt elke dag ongeveer 20.000 bezoekers.