Uitnodiging Abou Jahjah bij Zomergasten valt niet bij iedereen in goede aarde

ANP
Dyab Abou Jahjah is op zondag 31 juli de eerste van zes Zomergasten van dit seizoen bij de VPRO. De omroep kondigde hem vandaag als laatste aan, tot ergernis van velen. Eerder deze week raakte al bekend dat ook schrijfster Griet Op de Beeck naar het legendarische programma afzakt. De andere gasten zijn de Nederlandse premier Mark Rutte, tv-maker Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona en hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier.

De in Brussel wonende Abou Jahjah was oprichter van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL) en is nu bezieler van de burgerrechtenbeweging Movement X. Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink noemt hem "een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België". Aan de hand van beeldfragmenten wil Abou Jahjah inzicht geven in zijn ideeën en idealen.
    
De geboren Libanees is omstreden. Nog voor het uitkomen van zijn nieuwste boek "Pleidooi voor radicalisering", op 15 september bij De Bezige Bij, zorgde hij al voor controverse, vooral in Nederland. Enkele schrijvers, onder wie Jessica Durlacher en Tommy Wieringa, lieten al weten vanwege die publicatie De Bezige Bij in te ruilen voor Hollands Diep.

En ook zijn uitnodiging voor 'Zomergasten' wordt niet op algemeen gejuich onthaald. Op Twitter regent het verontwaardigde reacties, terwijl er hier en daar ook iemand het opneemt voor Abou Jahjah. Een bloemlezing.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.