Vrouwen en kinderen in het al-Hol kamp in Syrië. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Vrouwen en kinderen in het al-Hol kamp in Syrië. Archiefbeeld. © AFP

Uit Syrië gerepatrieerde moeder door Brusselse rechtbank veroordeeld voor terrorisme

Een Brusselse rechtbank heeft gisteren een van de zes vrouwen die in juli uit Syrië met hun tien kinderen terugkeerden veroordeeld voor terrorisme. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag. Shirley R. werd veroordeeld tot 40 maanden cel, deels met probatie-uitstel. Voor dat uitstel gelden strikte voorwaarden, zoals een psychologische opvolging.

 1. Waarom er toch een assisenproces gestart is tegen de Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib die al jaren spoorloos is
  PREMIUM
  Antwerpen/Deurne

  Waarom er toch een assisenpro­ces gestart is tegen de Antwerpse Syriëstrij­der Hicham Chaib die al jaren spoorloos is

  Geen advocaten, geen slachtoffer en geen dader. Het assisenproces tegen Syriëstrijder Hicham Chaib, dat dinsdag 26 oktober van start gaat, zal niet als een regulier proces de geschiedenisboeken in gaan. Donderdagmiddag werden alvast de 12 juryleden die over zijn daden zullen oordelen uitgeloot en ingezworen. Maar wie is, of was, Hicham Chaib eigenlijk? Waar is hij nu? En waarom wordt hij alsnog gerechtelijk vervolgd, ook al weten we niet eens zeker of hij nog wel leeft?
 2. PORTRET. Wie zijn de Belgische IS-vrouwen die mogen terugkeren uit Syrië?
  PREMIUM

  PORTRET. Wie zijn de Belgische IS-vrou­wen die mogen terugkeren uit Syrië?

  België haalt voor het eerst volwassen IS’ers terug uit de Koerdische kampen. Het gaat om zes moeders die samen tien kinderen hebben. Vier zijn afkomstig uit Brussel en twee vertrokken uit Vlaanderen. Hun leeftijd varieert van 25 tot 52 jaar oud en ze zaten allemaal vast in het kamp van Roj. In dat van Al-Hol zou het op dit ogenblik niet veilig genoeg zijn om vrouwen te gaan halen. Wij vertellen wie de terugkeerders zijn — en welke Belgische vrouwen er nog achterblijven in Syrië.