Tweede kans voor Trump: Huis stemt vandaag over afschaffen Obamacare

Een eerdere poging om Obamacare af te schaffen mislukte eind maart.
AFP Een eerdere poging om Obamacare af te schaffen mislukte eind maart.
De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen vandaag een wetsvoorstel in stemming brengen dat de gezondheidswet van de vorige president Barack Obama moet afschaffen. Het besluit volgt op een overleg waarin de Republikeinen president Trump hebben verzekerd dat een aangepast wetsontwerp om 'Obamacare' te vervangen niet meer op bezwaren stuit.

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis, verklaarde gisteren dat er nu voldoende stemmen zijn om het wetsvoorstel goed te keuren. "We gaan de wet goedkeuren", zei hij tegen Amerikaanse media. "Niets doen is geen optie", verklaarde McCarthy via Twitter. De Republikeinen moeten volgens hem nu handelen, omdat het Amerikaanse volk op een zinkend schip genaamd Obamacare zit.

Een eerdere poging om Obamacare af te schaffen mislukte eind maart. Het wetsvoorstel werd toen vlak voor de stemming ingetrokken, omdat er binnen de Republikeinse partij te weinig steun was. Trump had in zijn verkiezingscampagne al beloofd het zorgverzekeringsstelsel van Obama te zullen afschaffen. Zijn vervangende zorgwet ging een deel van de Republikeinen echter te ver en een ander deel niet ver genoeg.

Na intensief overleg met de president hebben enkele conservatieve leden binnen de Republikeinse partij die eerst tegen waren, verklaard voor te gaan stemmen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, moet het nog naar de Senaat.

Als de nieuwe wet Obamacare vervangt, betekent dat onder meer het einde van Medicaid, het federale programma dat zorgt voor een verzekering voor de armste Amerikanen.