Twee slachtoffers schietpartij Zavel in Israël begraven

BELGA
Een honderdtal mensen heeft in Tel-Aviv de uitvaart bijgewoond van het Israëlische paar dat zaterdag bij de schietpartij in het Joods Museum in Brussel om het leven is gekomen. Ze werden ter aarde besteld op de begraafplaats Kiryat Shaul. Bij het geweld kwamen in totaal drie mensen om, een vierde slachtoffer raakte zwaargewond.

"Deze misdaad is het gevolg van de toename van de antisemitische haat in Europa", verklaarde de minister van Binnenlandse Veiligheid, Yitzhak Aharonovich. Hij beklemtoonde de "grote bijdrage van het paar in dienst van de staat". Een woordvoerder van het ministerie verduidelijkte dat de echtgenoot, de 54-jarige Emmanuel Riva, "verschillende jaren" op het ministerie was tewerkgesteld.

Het Israëlische paar was in Brussel om er hun 18 jaar huwelijk te vieren, deelden naasten mee. Ze laten twee dochters na, van 15 en 16 jaar oud. "Het is een dag van rouw voor onze twee landen", verklaarde de ambassadeur van België in Israël, John Cornet d'Elzius.

Een delegatie van het Centrale Consistorie van België was aanwezig. De lichamen van de twee slachtoffers zijn in de nacht van maandag op dinsdag gerepatrieerd.

BELGA
REUTERS
BELGA