Ga naar de mobiele website
^ Top

Twee passagiers met gestolen paspoort op vermist vliegtuig

Een familielid van één van de passagiers aan boord van het vermiste toestel.
REUTERS Een familielid van één van de passagiers aan boord van het vermiste toestel.
Twee passagiers van wie gedacht werd dat ze op het vliegtuig zaten dat vannacht van de radar verdween, zaten op dat moment veilig thuis. De verwarring was mogelijk doordat de paspoorten van de twee gestolen werden. Ondertussen wordt nog altijd met man en macht verder gezocht naar het vliegtuig, maar voorlopig tevergeefs. Gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht hebben op zee twee grote olievlekken waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het passagiersvliegtuig. Aan boord van de Boeing 777 bevinden zich 227 passagiers en 12 bemanningsleden.

Het toestel verdween van de radar tussen Kuala Lumpur en Peking. Er vlogen geen Belgen mee, bevestigt Buitenlandse Zaken in Brussel. Vliegtuigen en schepen van meerdere Aziatische landen blijven zoeken, voorlopig tevergeefs.

De gespotte olievlekken zijn elk zo'n vijftien kilometer lang en tien kilometer breed. Ze werden gezien voor het zuidelijkste puntje van Vietnam. Volgens de regering ontstaan door weggelekte brandstof van neergestorte vliegtuigen doorgaans vergelijkbare olievlekken.

Twee uur na het opstijgen, verdween het vliegtuig van de radar boven zee. (Dat kan u zien op bovenstaand kaartje). De vermiste Boeing 777 heeft  geen noodsignaal uitgezonden of noodoproep gedaan. Het laatste contact was boven de Zuid-Chinese Zee. Vlucht MH 370 was onderweg van Kuala Lumpur in Maleisië naar de Chinese hoofdstad Peking.

Geen ongewone weersomstandigheden
"In de regio waar het toestel verdween, zijn er op dat moment ook geen ongewone weersomstandigheden gemeld", aldus de Vietnamese adjunctverkeersminister Pham Quy Tieu. Op een persconferentie in Kuala Lumpur benadrukte het hoofd van Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, dat er geen enkele aanwijzing is geweest dat het toestel in nood was.

Bij het invallen van de nacht in het gebied is het zoeken met vliegtuigen onderbroken. De speurtocht met schepen gaat in de nachtelijke uren door. Ook een schip van de Amerikaanse vloot is onderweg om hulp te bieden.

Gestolen paspoorten
Over de passagierslijst van het toestel is ondertussen onduidelijkheid ontstaan. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er geen Italianen aan boord waren, terwijl er wel eentje op de lijst stond.

De 37-jarige Luigi Maraldi, wiens naam en paspoortnummer op de lijst staan, belde vanochtend vanuit Thailand zijn vader in Italië om hem gerust te stellen, maar die had het nieuws nog niet gehoord. Ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd Maraldi aan de lijn gehad te hebben. Begin augustus vorig jaar werd Maraldi's paspoort gestolen toen hij zich in Maleisië bevond.

Hetzelfde overkwam een Oostenrijkse passagier van wie de naam niet bekend is. De woordvoerder van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de passagier in Oostenrijk is en in goede gezondheid is. "Het paspoort werd in 2012 gestolen tijdens een reis in Thailand."

Woedende familieleden
De luchtvaartmaatschappij en de Maleisische autoriteiten hebben zelf geen aanwijzingen dat het toestel in zee is gestort bij het Vietnamese eiland Tho Chu, zoals staatsmedia in Vietnam aanvankelijk meldden.
Maleisische schepen hebben in het gebied waar het laatste contact met het vliegtuig plaats had tot op heden geen wrakstukken gevonden. Vietnam, Maleisië en Singapore werken samen bij de zoekactie in de Zuid-Chinese Zee.

Aan boord van het vliegtuig zijn 227 passagiers en 12 bemanningsleden. De passagiers hadden 14 verschillende nationaliteiten. Ruim 150 passagiers komen uit China. Hun familieleden zijn boos op Malaysia Airlines. Ze vinden dat de luchtvaartmaatschappij ze niet goed op de hoogte houdt. "Er is hier niemand van Malaysia Airlines. We willen iemand zien. Ze hebben ons niet eens een passagierslijst gegeven!', aldus een Chinese man in Peking. "Ze behandelen ons slechter dan een hond', zei iemand anders.

De familieleden werden naar een hotel gebracht vlakbij de luchthaven van Peking waar ze in een zaal moeten wachten op informatie. Op een gegeven moment stormden enkele tientallen mensen woedend naar buiten omdat ze nog niets gehoord hadden.

Veilig
De gezagvoerder van het toestel vliegt volgens Malaysia Airlines sinds 1981 voor de luchtvaartmaatschappij en heeft meer dan 18.000 vlieguren achter zijn naam. Malaysia Airlines zelf staat bekend als een van de veiligste maatschappijen in Azië.  De Boeing 777 is een groot Amerikaans passagiersvliegtuig voor de lange afstand dat bekendstaat als zeer betrouwbaar.

Voor mensen die meer informatie willen hebben, heeft de maatschappij een telefoonnummer beschikbaar gesteld: +603 7884 1234.

afp
afp
reuters
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug