Twee Franse scholieren vechten voor al-Qaida

Strijders van de extremistische groepering ISIL, die gelinkt wordt aan al-Qaida, in Raqqa, Syrië.
AP Strijders van de extremistische groepering ISIL, die gelinkt wordt aan al-Qaida, in Raqqa, Syrië.
Twee 15-jarige Franse scholieren vechten in Syrië voor de terreurbeweging al-Qaida. Dat schrijft de Britse krant The Daily Mail vandaag. De tieners zijn vermoedelijk de jongste jihadisten in de Franse geschiedenis.

De jongens uit Toulouse kwamen op 6 januari niet opdagen op school en stapten in plaats daarvan op het vliegtuig naar het door oorlog verscheurde Syrië. Ze gebruikten creditcards van familieleden om de reis te betalen.

De vader van een van de jongens sprak dinsdag met zijn zoon die nog altijd bij de terroristen is. De man zegt dat de jongen radicaliseerde na het lezen van extremistische teksten op internet. Hij denkt dat zijn zoon is gehersenspoeld.

Sinds in 2011 de Arabische Lente uitbrak, zijn duizenden buitenlanders afgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de opstand tegen president Bashir-al Assad. Hoewel de opstand aanvankelijk werd geleid door voorstanders van democratie in het land, hebben militanten van al-Qaida zich inmiddels ook in de strijd gemengd.

'Rekruteringsgolf' in Frankrijk
Ook in Frankrijk is sprake van toenemend islamitisch radicalisme. Vorige week sprak de Franse president Hollande in zijn nieuwjaarstoespraak zelfs van een 'rekruteringsgolf'. Vermoedelijk vechten momenteel zo'n 700 Fransen in Syrië.