Twee doden bij gewelddadige incidenten in Istanboel

Mensen reageerden gisteren hevig nadat een onschuldige man werd neergeschoten in Istanboel.
AFP Mensen reageerden gisteren hevig nadat een onschuldige man werd neergeschoten in Istanboel.
Twee mannen zijn om het leven gekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij gewelddadige manifestaties tegen de regering en de politie in de Turkse metropool Istanboel.

Het eerste slachtoffer was volgens de Turkse autoriteiten niet betrokken bij het protest. Hij was in de buurt voor een begrafenis toen een kogel zijn hoofd raakte. Op een bewakingsvideo is te zien hoe de man hevig bloedend neerzeeg op straat. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Het tweede slachtoffer was in de loop van de nacht gewond geraakt door een springtuig.

De politie gebruikte traangas en waterkanonnen en schoot kogels in de lucht om de betogers in de wijk Okmeydani uiteen te slaan. De betogers ventileerden hun woede over de mijnramp waarbij vorige week ongeveer 300 mensen het leven lieten. Volgens anonieme getuigen zou de politie ook op betogers hebben geschoten. Vicepremier Bulent Arinç beloofde al een ballistisch onderzoek.

Het nieuws van het overlijden van het eerste slachtoffer wakkerde het protest in Okmeydani nog aan. Tot diep in de nacht kwam het tot zware confrontaties tussen betogers en politie. Minstens vijf mensen raakten gewond. Vorig jaar kwamen in en rond het Gezi-park in Istanboel acht mensen om het leven bij de onderdrukking van een grootschalige protestbeweging tegen de conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

AFP