Twee Amerikaanse agenten koelbloedig doodgeschoten: verdachte opgepakt

Twitter
In de Amerikaanse staat Iowa zijn afgelopen nacht twee agenten doodgeschoten in wat de politie omschrijft als een hinderlaag. Beide schietpartijen gebeurden in Des Moines, de hoofdstad van Iowa. Intussen is een verdachte opgepakt. De politie gaat van een doelgerichte daad uit. Volgens de woordvoerder lijkt het er veel op dat de agenten in een hinderlaag werden gelokt.

De verdachte is de 46-jarige Scott Michael Greene, een inwoner van Urbandale. De politie verspreidde na de feiten een foto van de man.
"Greene wordt verondersteld gewapend te zijn en moet als gevaarlijk worden beschouwd", waarschuwde de politie van Des Moines op Facebook. Over het mogelijke motief van Greene is nog geen duidelijkheid.

Rond 1 uur 's nachts kreeg de politie een oproep binnen over geweerschoten in Urbandale, een buitenwijk van Des Moines. Toen de politie ter plaatste kwam, troffen ze er een agent aan die was neergeschoten en ter plekke was bezweken aan zijn verwondingen. Een half uur later werd in de aangrenzende voorstad Beaverdale ook een tweede politieagent, die reageerde op de oproep na de eerste schietpartij, neergeschoten. Hij werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed later.

Volgens de politie van Des Moines werden de agenten in een hinderlaag gelokt en werden ze beiden neergeschoten terwijl ze in hun auto zaten. "Het lijkt erop dat er geen interactie was tussen de agenten en de lafaard die hen heeft neergeschoten", zegt politiesergeant Paul Parizek.

Scott Michael Greene (46) wordt verdacht van de schietpartijen.
Kos Scott Michael Greene (46) wordt verdacht van de schietpartijen.
AP

Video

Volgens de krant Des Moines Register onderzoekt de politie een video die onder de naam Scott Greene op YouTube werd gepost. In het filmpje, dat op 16 oktober gepost werd, praat een man met politieagenten. Ze verzoeken hem meermaals het terrein van een footballstadion te verlaten, omdat hij een vlag van de Geconfedereerde Staten bij zich heeft. Het stadion ligt volgens het krantenbericht aan het kruispunt waar een van de politieagenten neergeschoten werd. Of er een verband is, is echter nog volledig onduidelijk.

AP

Campagne

Ex-president Bill Clinton en Tim Kaine, de running mate van Hillary Clinton, annuleerden "wegens de tragische schietpartij" een toespraak die ze woensdag in Des Moines zouden geven, zo liet het campagneteam van de presidentskandidate weten.

REUTERS

De twee presidentskandidaten hebben ook al via Twitter gereageerd op de schietpartij.