Tusk: "Opnieuw controle over Europese buitengrenzen krijgen is nu eerste opdracht"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l.) en Europees president Donald Tusk (r.).
AP Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l.) en Europees president Donald Tusk (r.).
Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van de Europese Raad en de Commissie, hebben in het Europees Parlement meer uitleg gegeven bij hun aanpak van de vluchtelingencrisis. Het komt er nu in de eerste plaats op aan om de controle over de Europese buitengrenzen te heroveren, zei Tusk. Volgens beide Europese leiders moet Turkije nauw betrokken worden bij de inspanningen van de Europese Unie.

"De eerste opdracht bestaat er vandaag in om de controle over de Europese buitengrenzen te heroveren, een conditio sine qua non voor een efficiënte, humanitaire en veilige migratiepolitiek", zei Tusk in Straatsburg. "Bovenop solidariteit, hebben we nood aan verantwoordelijkheid en aan gezond verstand. Een Europa zonder buitengrenzen is een Europa zonder Schengen. Een Europa zonder buitengrenzen wordt een broedplaats voor angst en zal tot een politieke catastrofe leiden."

Het is volgens Tusk belangrijk om Turkije bij het Europese antwoord op de crisis te betrekken, zonder de ogen sluiten voor de mensenrechtensituatie in het land en de situatie van de Koerdische minderheid in Turkije. Gisteren had Tusk nog een ontmoeting met president Recep Tayyip Erdogan.

'Een Europa zonder buitengrenzen wordt een broedplaats voor angst en zal tot een politieke catastrofe leiden'

Europees president Donald Tusk

"Geen andere optie dan samenwerken met Turkije"

"Een andere optie dan samenwerken met Turkije is er niet", aldus Tusk. "We kunnen Turkije met de vinger wijzen of we kunnen het land aan onze kant scharen om deze situatie het hoofd te bieden. Het is de best denkbare partner in onze omgeving."

Ook volgens Jean-Claude Juncker heeft Europa nood aan Turkije om zijn buitengrenzen te beschermen. "De Europese Unie en Turkije moeten dezelfde beschermings- en opvolgingspolitiek ontwikkelen voor de onfortuinlijken die tot bij ons komen", zei de Commissievoorzitter. In de loop van de middag stelt hij een memorandum over de samenwerking tussen de EU en Turkije op het vlak van vluchtelingen voor, het resultaat van het overleg dat de EU-leiders gisteren voerden met Erdogan. Frans Timmermans, de rechterhand van Juncker in de Commissie, zal in Ankara onderhandelen over de modaliteiten van de samenwerking.

Juncker kondigde nog aan dat er in Griekenland 600 Europese ambtenaren zullen worden ingezet om het land te helpen met de bescherming van zijn grenzen.

'We kunnen Turkije met de vinger wijzen of we kunnen het land aan onze kant scharen om deze situatie het hoofd te bieden'

Europees president Donald Tusk