Tusk maant Rusland aan om Oekraïense separatisten in toom te houden

AFP
Rusland moet zijn invloed aanwenden om ervoor te zorgen dat de separatisten in het oosten van Oekraïne het staakt-het-vuren blijven respecteren. Dat heeft Europees president Donald Tusk vandaag gezegd.

"Het vechten moet stoppen. Het staakt-het-vuren moet gerespecteerd worden", zo verklaarde Tusk. De schendingen van de wapenstilstand herinneren volgens de Pool aan de uitdaging die "de Russische agressie in Oost-Oekraïne" stelt en aan de voortdurende bedreiging van de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Hij roept het Kremlin op zijn invloed op de separatisten aan te wenden en eiste dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa ongehinderde toegang tot de regio zou krijgen.

In het oosten van Oekraïne zijn al enkele dagen nieuwe gevechten losgebarsten tussen de door Rusland gesteunde separatisten en regeringssoldaten. Met name rondom de industriestad Avdiivka worden de hevigste gevechten sinds maanden geleverd. Volgens Tusk is de humanitaire situatie in de regio rond Avdiivka "kritiek" aan het worden.