Turtelboom overweegt verplichting Kids-ID na stormloop

UNKNOWN
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil na de zomer bekijken of de elektronische kinderkaart verplicht kan gemaakt worden vanaf de geboorte, om een overrompeling van aanvragen bij de gemeentelijke diensten in de toekomst te vermijden.

Turtelboom wil na de zomer het huidige systeem rond de elektronische kinderkaarten evalueren en het cijfermateriaal rond de aanvragen bestuderen. "Het zal iets voor de volgende regering zijn om te bekijken of het mogelijk is om de Kids-ID te verplichten vanaf de geboorte, zodat altijd vlot op vakantie kan gegaan worden", klinkt het op het kabinet van de minister.
 
Dan moet ook de kostprijs geëvalueerd worden, geeft Turtelbooms woordvoerster aan. Momenteel bieden sommige gemeenten de elektronische kinderkaart gratis aan, andere gemeenten rekenen 3 euro aan voor administratieve kosten. Bij spoedprocedures loopt de kostprijs ferm op.
 
Kinderen tot 12 jaar

Tot nu toe is een Kids-ID niet verplicht, maar kinderen tot 12 jaar, die samen met de ouders reizen met het vliegtuig, de hogesnelheidstrein of de ferry, moeten over een geldig identiteitsbewijs beschikken, namelijk een geldige witte kaart of een elektronische Kids-ID.
 
Veel ouders houden er echter geen rekening mee dat de elektronische Kids-ID pas drie tot vier weken na de aanvraag bij de gemeente wordt afgeleverd, met een stormloop aan spoedprocedures tot gevolg. Alleen al in de stad Antwerpen zijn er sinds 1 juni 245 aanvragen ingediend voor de dringende procedure en 50 voor de zéér dringende. (belga/dea)

UNKNOWN