Turkse vliegtuigen vallen voor het eerst IS aan in Syrië

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.
Turkse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst samen met de VS aanvallen in Syrië uitgevoerd op Islamitische Staat. De gezamenlijke aanval vond gisteren plaats, meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ankara sloot zich eerder deze week officieel aan bij de internationale operatie tegen IS.

Turkije kreeg lange tijd het verwijt zich te terughoudend en passief op te stellen tegenover IS. Maar eind juli lanceerde Ankara een "oorlog tegen het terrorisme" op twee fronten. Daarbij vormen niet alleen de jihadisten van IS een doelwit, maar ook de Koerdische rebellen van de PKK op Turkse bodem en in het noorden van Irak waar de Koerdische verzetsbeweging kampen heeft.

De bloedige aanslag op het Turks-Syrische grensstadje Suruç, waarbij op 20 juli 33 jonge pro-Koerdische strijders het leven lieten en die werd toegeschreven aan IS, deed de Turkse regering tot actie overgaan.

Turkije had vorige maand al een grote stap richting de internationale coalitie gezet. De Amerikanen kregen toen de toelating om de luchtmachtbasis in Incirlik te gebruiken, waardoor de vliegtijden van de Amerikaanse toestellen aanzienlijk konden worden ingekort. Ook voerde de Turkse luchtmacht enkele aanvallen uit tegen zones onder controle van IS.