Turkse vakbonden roepen op tot staking na mijnramp

PHOTO_NEWS
Het verbond van vakbonden van het openbaar ambt (KESK) in Turkije riep gisterenavond op vandaag te staken, om zo te protesteren tegen de mijnramp in Soma van dinsdag, waarbij al zeker 274 mensen om het leven kwamen.

Duizenden demonstranten in onder meer Soma en Istanboel eisten gisteren al het ontslag van de regering van premier Erdogan. Ze raakten slaags met politie.

De Turkse premier Erdogan bezocht Soma om zijn medeleven te tonen met de slachtoffers van de mijnramp. Maar de toespraak van de premier viel niet in goede aarde, onder meer omdat hij toelichtte dat er al heel lang ongelukken in mijnen gebeuren. Betogers hebben Erdogan belaagd. Hij werd uitgefloten en de premier moest volgens Turkse internetmedia zelfs zijn toevlucht zoeken in een supermarkt in Soma.

Bloedbad
Het lot van zo'n honderdvijftig mijnwerkers die nog in de mijn in Soma zitten is onbekend, maar gevreesd wordt dat zij de ramp niet hebben overleefd. Reddingswerkers proberen frisse lucht in de mijn te pompen in een poging de kooldioxide en koolmonoxide die in de mijnschachten hangt te verdrijven. Onder de grond zouden nog steeds branden woeden.

"Zij die in het kader van het privatiseringsbeleid het leven van werknemers in gevaar brengen om zo de kosten te drukken zijn verantwoordelijk voor het bloedbad in Soma en moeten hun verantwoordelijkheid opnemen", zo luidt het in een communiqué op de website van KESK.

Voorkomen
Amnesty International vindt dat de mijnramp niet had mogen gebeuren. "Dit is een tragedie die voorkomen had moeten worden", aldus Turkije-expert Andrew Gardner van de mensenrechtenorganisatie.

"Het feit dat de Turkse regering onlangs oproepen verwierp van parlementsleden om ernstige werkgerelateerde ongelukken te onderzoeken is ronduit schokkend. Ze spelen met mensenlevens", aldus Gardner.

Amnesty dringt aan op een onderzoek naar de ramp van dinsdag en berichten over gevaarlijke werkomstandigheden in de mijnbouwsector. De Turkse regering kondigde al een onderzoek aan.

GETTY
GETTY
PHOTO_NEWS