Turkse politie slaags met rouwenden mijnramp Soma

Beelden van onlusten gisteravond in Instanbul
ANP Beelden van onlusten gisteravond in Instanbul
De Turkse politie heeft een waterkanon en traangas ingezet om duizenden betogers uiteen te drijven in Soma, waar deze week een mijnramp plaatsvond. Dat hebben getuigen aan persbureau Reuters gemeld.

In het rouwende Soma is het sinds de ramp onrustig. De Turken zijn woedend op premier Erdogan. Hij werd woensdag belaagd door betogers toen hij de mijnstad bezocht. Met het dodental dat nu op 284 staat en waarvan verwacht wordt dat het zal oplopen, is de mijnramp de grootste in de Turkse geschiedenis.

Historische mijnrampen
Erdogan haalde woensdag de woede op hals van veel Turken door verwijten van nalatigheid van de Turkse regering te verweren met een lijst van historische mijnrampen. Mijn rampen horen er nu eenmaal bij, betoogde Erdogan.

Een naaste adviseur van Erdogan maakte het nog bonter. Hij schopte een rouwende betoger die al door de politie tegen de grond was gewerkt.

Ook gisteren was het onrustig in Turkije. In Izmir werd een menigte van 20.000 mensen uiteengedreven met waterkanonnen en traangas. Een vakbondsleider, die aanwezig was bij het protest, moest naar het ziekenhuis met nog onbekende klachten.

Op de grond
In Istanbul moest de politie voorkomen dat betogers oprukten naar een overheidsgebouw. Betogers grepen hier niet naar geweld; ze gingen op de grond zitten voor de wagens met waterkanonnen.