Turkse krant Zaman stopt ermee in België: "Onze redactie kreeg tientallen doodsbedreigingen"

Een Turkse editie van Zaman (foto van 6 maart 2016)
AFP Een Turkse editie van Zaman (foto van 6 maart 2016)
Na de aankondiging via "Zaman Vandaag Nederland" gisteren bevestigt de raad van bestuur van Zaman België vandaag dat de papieren en digitale versie van de Turkse krant Zaman in België ermee stopt. "Door de toegenomen druk op onze lezers, adverteerders en vooral onze journalisten kunnen we niet langer in veilige omstandigheen onze krant uitbrengen", luidt het.

De krant Zaman, de grootste krant van Turkije, is gelieerd aan de Gülenbeweging (of Hizmet-beweging), die door het regime van de Turkse president Erdogan als terroristen en als aanstokers van de mislukte coup wordt bestempeld.

In maart van dit jaar plaatste een rechtbank de krant echter onder staatstoezicht en werd Zaman een pro-Erdogankrant. De Franse en Belgische edities van Zaman zijn opgericht door Hizmet-sympathisanten. Gisteren raakte bekend dat ze ermee stoppen.

"Onze redactieleden ontvingen tientallen doodsbedreigingen. Dit angstklimaat, gecultiveerd door massale zuiveringsoperaties, kliklijnen en zwarte lijsten heeft ook onze lezers en adverteerders angst ingeboezemd. Onze krant in de postbus ontvangen houdt een reëel risico tot juridische vergelding door de Turkse overheid in. Gebrandmerkt worden als Zaman-lezer zou kunnen leiden tot beschuldiging van associatie en medeplichtigheid aan een terreurorganisatie", klinkt het bij de raad van bestuur van Zaman België vandaag.

De weekkranten Zaman Vandaag België en Zaman Belçika en de website www.zamanbelcika.be zullen niet langer verschijnen. Zaman Vandaag Nederland zet zijn activiteiten zowel gedrukt als online wel verder.

Fethullah Gülen
AFP Fethullah Gülen

"Onze krant in de postbus ontvangen houdt een reëel risico tot juridische vergelding door de Turkse overheid in. Gebrandmerkt worden als Zaman-lezer zou kunnen leiden tot beschuldiging van associatie en medeplichtigheid aan een terreurorganisatie."

Het bestuur van Zaman