Turks-Amerikaans akkoord om Syrische "rebellen" op te leiden

REUTERS
De Verenigde Staten en Turkije hebben een principeakkoord bereikt over het opleiden en logistiek uitrusten in Turkije van wat zij "gematigde" Syrische rebellen noemen. Een definitieve regeling over het opleiden, in principe vanaf volgende maand, van "sommige oppositiegroepen" zal eerlang tussen Washington en Ankara worden beklonken, zo heeft woordvoerster Jennifer Psaki van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld.

Over zulk akkoord hebben beide landen maandenlang gediscussieerd. Officieel luidt het dat de "gematigden" geholpen moeten worden in hun strijd tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS).

Het Pentagon had in januari al aangekondigd enkele honderden Amerikaanse militairen naar Turkije te sturen om de "gematigden" een ruggensteuntje te geven. Voor het opleiden van Syrische opponenten zijn ook Saoedi-Arabië en Qatar gewonnen: de Golfmonarchieën willen eveneens "opleiders" sturen. Dat is merkwaardig omdat Riyad en Doha vaak genoemd worden als de grote sponsors van de niet-gematigde rebellen in Syrië, waaronder IS en Jabhat al-Nosra.

Op het terrein zelf rukt het Syrische leger steeds verder op naar Aleppo, de metropool in Noord-Syrië die deels nog in rebellenhanden is. Die rebellen dreigen binnenkort geheel omsingeld te worden. Vandaag slaagden de regeringstroepen er immers in, de enige bevoorradingsroute van de opstandelingen in Aleppo - de route van de stad naar de grens met Turkije - te blokkeren.

Bij de gevechten vandaag zouden minstens zestig doden zijn gevallen.