Turkije laat Brusselse studente Bilen Ceyran vrij: "Politie heeft mij geslagen"

kos
De Belgische studente van Turkse origine, Bilen Ceyran, die afgelopen vrijdag in Balikesir werd gearresteerd, is gisteravond vrijgelaten, zo meldde haar moeder aan Belga. Ook de vrienden die haar op vakantie vergezelden, zijn weer op vrije voeten. "Het was verschrikkelijk. Echt de hel", zegt Ceyran in een gesprek met Knack.

De jonge vrouw werd naar eigen zeggen mishandeld in de Turkse gevangenis. "Ze hebben mij in m'n gezicht geslagen." Na haar arrestatie mocht ze niemand bellen en kreeg ze geen toegang tot een advocaat. Ceyran werd in een cel van één op twee meter vastgehouden, samen met twee andere vrouwen. Pas na vier dagen kreeg ze een deken.

Gisteravond kwam een einde aan de beproeving en werd de Belgische vrijgelaten. Ceyran vermoedt dat ze geluk heeft gehad met de rechter.

Gisteravond had haar moeder, die maandag naar Turkije vloog in een poging haar dochter te zien, eerst nog gemeld dat haar dochter nog in voorhechtenis zat. Volgens de vrouw had de procureur van Balikesir de zaak doorverwezen naar de rechtbank. Uiteindelijk besliste de rechter gisteravond toch om Ceyran en haar vrienden vrij te laten.

Ceyran is vicevoorzitster van Young Struggle, een organisatie van socialistische jongeren. Ook de vrienden die samen met haar gearresteerd werden zijn er lid van.

Volgens bepaalde Turkse media wordt de 24-jarige vrouw ervan beschuldigd lid te zijn van de KGÖ, de communistische jongeren van Turkije die banden hebben met de MLKP, de Marxistisch-Leninistisch Communistische Partij die door het regime in Ankara wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Zelf zegt Ceyran dat ze de officiële aanklacht niet kent.

Haar moeder Meryem Sasmaz zei morgen opnieuw in België te zullen zijn, samen met haar dochter.