Turgis juicht te vroeg, McLay zegeviert in Tour de l'Eurométropole

rv
Daniel McLay heeft de Tour de l'Eurométropole op zijn naam geschreven. De Brit toonde zich in de straten van Doornik de snelste van een kopgroep. Opvallend: Jimmy Turgis reed in de slotkilometer weg en juichte vervolgens te vroeg. De Cofidis-renner finishte uiteindelijk pas als derde, Kenny Dehaes werd tweede.

Na het startsein in La Louvière werd er meteen hevig gekoerst. Door de snelle openingsfase waren de tickets van de vroege vlucht allerminst goedkoop. Pas na dik veertig kilometer wisten Biermans, Ourselin, Molly, Riou, Tronet, Deltombe, Stevens en Budding zich af te zonderen. Het achttal reed een voorsprong van vier minuten bij elkaar, terwijl de sprintersploegen in de achtergrond controleerden.

Iets voor halfweg kwamen de renners aan het lokale circuit in Doornik. Daar stonden zes ronden van vijftien kilometer, met telkens de kuitenbijter Col de la Croix Jubaru op het menu. De voorsprong van de acht avonturiers werd op de heuvelachtige omloop serieus teruggeschroefd en op 25 kilometer van de streep was dan ook hun liedje uitgezongen.

Vervolgens trokken Lampaert, Oss, Duval, Jansen, Claeys en Tulik in het offensief. De zes leiders doken met een bonus van vijftien seconden de slotronde in, al werden ze niet veel later - door het beukwerk van Lotto-Soudal - opnieuw ingerekend. Nadien slag om slinger demarrages, waardoor het peloton in meerdere delen scheurde. Een twintigtal renners reden voorop en zij gingen uiteindelijk sprinten voor de zege.    

Jimmy Turgis eiste in de slotfase wel nog een hoofdrol op. De renner van Cofidis knalde weg uit de kopgroep en stak net voor de finish z'n handen in de lucht. Te vroeg zo bleek, want de Fransman werd nog geremonteerd door Daniel McLay. Kenny Dehaes werd zelfs nog tweede. Jasper De Buyst en Jean-Pierre Drucker vervolledigden de top vijf.

McLay: "Winst is onverwacht"

"Ik had nooit gedacht dat ik hier nog zou kunnen winnen", stelde McLay na afloop. "Turgis was er in de laatste kilometer vandoor gegaan en had al een mooie voorsprong bijeen gefietst. Het peloton bleef echter op hem jagen en toen richtte hij zich plots op om het zegegebaar te maken. Een beetje te vroeg en zo kon ik alsnog winnen."

"Het was best een lastige koers met veel wind op kop. Ik kon meeglippen in de laatste kopgroep en hield me daarin wat afzijdig om mijn krachten te sparen. En dan kwam die laatste rechte lijn. Gelukkig wilden diverse renners Turgis nog pakken, zeker Jasper De Buyst vlamde naar hem toe. Ik kon zijn wiel houden en dan versnellen om zo mijn tweede zege van het seizoen te boeken. Dat begon heel rooskleurig met een zege en enkele ereplaatsen, maar dan viel ik en brak enkele ribben. Een lange revalidatieperiode werd mijn deel. Ik moest tot vandaag zoeken naar mijn beste vormpeil."

Dehaes: "Weer nét niet"

"Het is altijd zuur tweede te worden. Ik was er opnieuw heel dichtbij, maar weer lukte het net niet", sakkerde Kenny Dehaes. "Ik blijf wel leider in het tussenklassement, maar Jasper De Buyst werd vierde." De Buyst pakt dus ook belangrijke punten voor het eindklassement in de Napoleon Cycling Cup waarover dinsdag het doek valt met Binche-Chimay-Binche. "Dat is een koers die me niet echt ligt. Ik denk dat ik daar zelfs nog nooit de finish gehaald heb. Maar nu heb ik wel een doel. Zo hoog mogelijk scoren is mijn devies en zeker proberen Jasper De Buyst achter mij te houden als het op punten aan komt", aldus Dehaes.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.