Tsunamiwaarschuwing ingetrokken na zware aardbeving in Japan

De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving in het noorden van Japan werd uitgegeven en waardoor veel mensen huis en haard moesten verlaten, is ingetrokken. Dat zegt het tsunamiwaarschuwingscentrum IOC. Er werd gevreesd voor een tsunami van zo'n drie meter hoog, maar die angst bleek ongegrond. Er is wel een kleine tsunami geweest. Golven van maximaal 1,40 meter hoogte klapten op de kust bij Fukushima, meldt de Japanse televisiezender NHK. In de kerncentrale van Fukushima viel tijdelijk een koelsysteem uit.

Ondanks het intrekken van de tsunamiwaarschuwing, worden de inwoners nog wel gevraagd alert te blijven, de kust te vermijden en zich indien mogelijk naar hoger gebied te begeven. 

Aardbeving

De oostkust van Japan werd gisterenavond (Belgische tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de Schaal van Richter. Een tsunamiwaarschuwing werd uitgestuurd en inwoners moesten zich in veiligheid brengen in hogergelegen gebieden. De aardbeving trof het eiland voor de kust van Fukushima, waar meer dan vijf jaar geleden een grote beving en daaropvolgende tsunami een kernramp veroorzaakten. Ook nu werd gevreesd voor golven tot drie meter hoog voor de kust van Fukushima.

Volgens de Japanse nationale omroep NHK liet uitbater Tepco van de kernreactor aanvankelijk weten dat geen abnormale dingen werden vastgesteld aan de stilgelegde centrale. Later bleek echter dat het koelsysteem van de gebruikte kernbrandstof van een van de reactoren was stilgevallen. Het koelsysteem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof in de reactor niet oververhit raakt. Een dergelijke panne zou gevaarlijk zijn indien ze een week duurt, maar na een uur zou de koeling toch herstart zijn. Er is geen koelwater gelekt en er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten, meldt NHK nog. Alle reactoren in het gebied zijn stilgelegd.

Daini Plant ligt 12 kilometer van de ruïnes van atoomcentrale Daiichi, die in 2011 na een aardbeving en tsunami totaal verwoest werd.

REUTERS
REUTERS
De kerncentrale van Fukushima.
screenshot De kerncentrale van Fukushima.

Gebouwen beefden tot in Tokio

De aardbeving vond plaats om 6 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd). Volgens het Japanse Meteorologisch Instituut vond de beving plaats op een diepte van 10 kilometer. De Japanse instelling tekende een kracht op van 7,3 op de Schaal van Richter, en stelde die later bij naar 7,4. Het Amerikaanse Meteorologisch Agentschap houdt het op een kracht van 6,9.

Het is nog niet bekend of de beving veel schade heeft aangericht. Ze was alleszins voelbaar tot in Tokio, waar gebouwen beefden op 240 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum. Voorlopig zijn er enkel meldingen van slachtoffers met lichte verwondingen.

Vluchtende mensen staan in de file.
REUTERS Vluchtende mensen staan in de file.

Golven

Omstreeks 22.45 uur (Belgische tijd) werd een tsunami waargenomen op 20 kilometer van de kust. Golven tot drie meter hoog werden verwacht, maar voorlopig blijft het aan de kust bij golven van enkele tientallen centimeter.

In de haven van Onohama werd volgens NHK een kleine tsunami van 60 centimeter hoog genoteerd om kwart voor zeven lokale tijd (21.45 uur Belgische tijd). In Soma, ook in de prefectuur van Fukushima, werden golven van 90 centimeter waargenomen. In Oarai, in de prefectuur van Ibaraki, werd een kleine tsunami van 50 centimeter gemeten. Inwoners wordt aangeraden pas naar huis terug te keren nadat het alarm is afgeblazen.

Op helikopterbeelden van onder meer de haven van Onohama was live te volgen dat voorlopig alles vrij normaal verloopt. Auto's rijden op wegen vlakbij de kust en er zijn geen overstroomde gebieden te zien. 

Vorige vrijdag werd het westen van het land nog opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,4. Er werd geen schade gemeld en ook het tsunamialarm werd niet afgekondigd.

screenshot

Kernramp Fukushima

Fukushima werd op 11 maart 2011 getroffen door een verwoestende tsunami die volgde op een aardbeving met een kracht van 8,9 op de Schaal van Richter. Volgens de autoriteiten zijn er officieel 15.884 doden geteld. Ruim 2.000 mensen worden nog altijd vermist. Zo'n 470.000 mensen moesten worden geëvacueerd.

In de centrale van Fukushima kwam toen een aanzienlijke hoeveelheid radioactief materiaal vrij en werd de nucleaire noodtoestand uitgeroepen. Door de tsunami liep de koeling van de kernreactoren spaak, wat uiteindelijk in drie kernreactoren tot een meltdown leidde. 

REUTERS

Op video's is te horen hoe het tsunamialarm weerklinkt:

Kaartjes tonen de getroffen gebieden:

EPA