Trumps toekomstige minister: "Moeten blijven strijden tegen opwarming klimaat en nucleaire wapens"

Rex Tillerson.
Photo News Rex Tillerson.
De Verenigde Staten moeten zich op internationaal vlak blijven inzetten in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat heeft de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de voormalige CEO van ExxonMobil, vandaag gemeld tijdens zijn confirmatiehoorzitting voor de commissie Buitenlandse Zaken in de Senaat. Daarnaast pleit de minister van Donald Trump ervoor het nucleaire non-proliferatieverdrag te blijven naleven.

"Ik denk dat het belangrijk is dat de Verenigde Staten een zitje rond de tafel behouden, de bedreigingen van de klimaatverandering eisen een globaal antwoord", zei Tillerson. "Geen enkel land kan het probleem alleen oplossen", aldus de ex-CEO, die toevoegt dat hij er voorstander van is dat de VS deel blijven uitmaken van het akkoord van de COP21 dat in december 2015 werd afgesloten in Parijs, en waarin ontslagnemend president Barack Obama een belangrijke rol heeft gespeeld. Eerder verklaarde Tillerson al dat het akkoord "een belangrijke stap is in de goede richting van de overheden wereldwijd om een antwoord te bieden op de ernstige risico's die de klimaatopwarming met zich meebrengt".

Andere kijk
Tillerson geeft zo aan een andere kijk te hebben op de problematiek dan president-elect Donald Trump, die sceptisch staat tegenover de klimaatopwarming en tijdens zijn campagne stelde dat hij de VS uit de COP21 wil terugtrekken. Trump verklaarde later wel dat hij "ervoor openstaat" over het onderwerp te praten.

Ook rond het Amerikaanse nucleaire beleid heeft Tillerson een andere mening dan Trump. Terwijl de president-elect eind december verklaarde dat de Verenigde Staten bereid zijn om indien nodig de nucleaire wapens op te nemen en dat de VS hun nucleair arsenaal moeten uitbreiden, stelde Tillerson dat zijn land de nucleaire non-proliferatie moet voortzetten. "We mogen simpelweg ons engagement rond het verminderen van het aantal nucleaire wapens op deze planeet niet opgeven", zei hij. Tillerson roept zo op om het beleid van Obama voort te zetten.

Atoombom
Tillerson verklaarde nog dat hij niet gelooft dat de Amerikaanse bondgenoten Japan, Zuid-Korea of Saoedi-Arabië binnenkort over een atoombom zullen beschikken, wat eerder werd gesuggereerd door Trump.

De VS beschikken over een arsenaal van 7.000 kernkoppen en is zo de op één na grootste kernmacht, na Rusland.