Trumps oorlog met de media escaleert: "Walgelijk dat de pers mag schrijven wat ze wil"

afp
De oorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend met de media, is sinds gisteren een nieuwe fase ingegaan. De president dreigt er onverholen mee de licentie van tv-stations die volgens hem 'fake news' publiceren, in te trekken en vindt het "walgelijk dat de pers mag schrijven wat ze wil". De tv-stations reageren woest, en partijgenoten herinneren Trump eraan dat hij trouw heeft gezworen aan de grondwet, die vrijheid van pers waarborgt.

Het was een weinig subtiele boodschap die de Republikeinse senator Ben Sasse van Nebraska enkele uren geleden aan Trump richtte. "Mijnheer de president: woorden uitgesproken door de president van de Verenigde Staten zijn belangrijk. Hebt u vanavond de eed die u op 20 januari hebt afgelegd, herroepen? De eed waarin u gezworen hebt het Eerst Amendement te bewaren, beschermen en verdedigen?"

Het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet garandeert het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van pers, en verbiedt het Congres die vrijheden af te schaffen.
(lees verder onder de tweet)

Sasses persbericht kwam er nadat Trump zich tijdens een persbriefing met de Canadese premier Justin Trudeau behoorlijk boos had gemaakt op de media en duidelijk maakte wat hij van de grondwettelijke vrijheid van pers vindt. "Het is walgelijk dat de pers alles kan schrijven wat ze wil schrijven", zo zei hij dreigend. "De pers moet eerlijker zijn, ik zie vooral een ongelooflijk oneerlijke pers."

Intimidatie

Ook in een aantal tweets maakte Trump zich druk om de pers. "Tv-nieuws is zo partijdig, verdraaid en fout dat hun licenties zouden moeten worden aangevochten en, indien nodig, ingetrokken. Niet fair tegenover het publiek!", klonk het.

Gevraagd of hij al concrete plannen heeft om de vrijheid van de nieuwsorganisaties in te dijken, antwoordde Trump negatief, maar toch weerklinkt van alle zijden van het politieke spectrum kritiek op zijn uitlatingen.

Democratische parlementsleden waarschuwden dat, ook al blijft het bij loze bedreigingen, die al voldoende zijn om journalisten te intimideren, wat evenzeer onaanvaardbaar is. Mediaverenigingen wezen er unaniem op dat de persvrijheid een cruciaal element is in een democratie. "Landen met een zware censuur zoals Azerbeidzjan, Rusland, Saoedi-Arabië en Turkije geven licenties aan nieuwsorganisaties naargelang hun leiders het eens zijn met hun verslaggeving. Trump woorden plaatsen hem niet alleen in twijfelachtig gezelschap, maar versterken die andere regimes ook in hun autoritaire neigingen", aldus het Committee to Protect Journalists.

Kernarsenaal vertienvoudigen

Trumps uithalen komen er nadat NBC het nieuws had gepubliceerd dat de president om een vertienvoudiging van het Amerikaanse nucleaire arsenaal zou hebben gevraagd. Toplui in het Pentagon zouden geschokt op die vraag hebben gereageerd en zouden zich hebben verbaasd dat Trump niet zou weten hoeveel kernwapens de VS nu al heeft.

Volgens Trump, maar ook volgens zijn minister van Defensie James Mattis, klopt er van heel het verhaal geen letter. "Ik ken onze capaciteit, en geloof me, die is geweldig, die is massief", zei Trump. "Ze verzinnen gewoon maar wat verhalen, dat zullen de generaals jullie ook zeggen. Ze hebben bronnen die niet bestaan, ze verzinnen ze. Er zijn geen bronnen."

Trump tijdens zijn persbriefing met de Canadese premier Justin Trudeau.
reuters Trump tijdens zijn persbriefing met de Canadese premier Justin Trudeau.59 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • luc Vanessa

  van één ding ben ik zeker overtuigd:Trump kan liegen dat hij het zelf geloofd !

 • frans Venloo

  Ik denk dat de Clintons en/of andere tegenstanders van Truimps er nog veel geld inpompen om Truimps maar zwart te kunnen maken. Papier verdaagt alles en waar of niet ik geloof dat hij nog altijd president is van Amerika en de machtigste man ter wereld . Als hij op een dag zijn schoenen verkeerd aandoet is het wereldnieuws . Als de gazetten maar kunnen verkopen .

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Wie gelooft er nu nog een letter van wat over Trump geschreven wordt ? De pers komt er in de VS openlijk voor uit dat er regelmatig "fake news" de wereld wordt ingestuurd. Het kopstuk achter deze campagnes is onlangs overleden, maar zijn trawanten doen gewoon verder. Gewoon zielig !

 • Gunther Sallis

  De media in de VS zijn in handen van een 6tal mensen. Dat wil zeggen dat zij mee bepalen wat je ziet, leest en hoort in alle media. Beetje naief om te denken dat deze geen agenda volgen met zulke macht. Op deze manier bekeken lijkt de VS meer op Sovjet Rusland dan op het land van de vrije en de moedige. Ironisch is dat deze media Clinton prefereerden en in Trump een makkellijk te verslagen kandidaat zagen, die ze zelf dan veel aandacht hebben gegeven. Haat je Trump? Geef Hilary de schuld.

 • johan fransaert

  media moet hun info controleren en dan nog maal voor ze het in de openbaarheid brengen en ja het is hun grondwettelijk recht om te zeggen en schrijven wat ze belangrijk vinden maar het moet wel juist zijn en ik vind dat ze daar ook verantwoordelijk voor gesteld moeten kunnen worden, wat niet betekend dat ik een trump fan ben verre van..