Trumps eerste werkdag: VS trekken zich terug uit Trans-Pacific handelsverdrag en heronderhandelen NAFTA

Kersvers Amerikaans president Donald Trump maakt vaart met zijn verkiezingsbeloftes. Op zijn eerste echte werkdag gaat hij meteen met de grove borstel door de vrijhandelsverdragen die de VS in het verleden hebben afgesloten. De VS trekken zich alvast terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP). Daarnaast zou Trump het NAFTA, dat ruim 22 jaar geleden werd afgesloten met Canada en Mexico, willen heronderhandelen.

Tijdens zijn inauguratierede vorige week maakte Trump nog eens duidelijk waar zijn prioriteiten liggen: "Amerika Eerst". De focus ligt op het terugbrengen van jobs voor Amerikaanse arbeiders en verhinderen dat bedrijven en fabrieken hun productieproces verhuizen naar het buitenland.

De Republikeinse president ziet in de vrijhandelsverdragen een van de grootste vijanden voor de werkgelegenheid in eigen land en beloofde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen om deze verdragen te heronderhandelen of ze te verlaten.

Weg met TPP

Reeds op zijn eerste werkdag wordt hier werk van gemaakt. Het TPP-verdrag werd in februari vorig jaar, onder het presidentschap van Barack Obama, ondertekend tussen de VS en Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Niew-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei. Trump ondertekende een decreet om de VS uit de deal terug te trekken, en noemde dat "iets geweldigs voor de Amerikaanse arbeider."

Het TPP-verdrag werd nooit geratificeerd door het Congres en dus kunnen de VS zich nu zonder wettelijke belemmeringen terugtrekken. Vraag is wat er nog van het vrijhandelsverdrag zal overblijven, zonder de grootste handelspartner. De Japanse premier Shinzo Abe zei in november al dat het verdrag een lege doos is zonder de VS. Andere landen als Vietnam en Australië zouden het TPP-verdrag dan weer wel willen behouden.

AFP

NAFTA

Het North American Free Trade Agreement (NAFTA) met Canada en Mexico bestaat daarentegen al meer dan twee decennia, en dus kan Trump dit niet unilateraal opzeggen. Volgens Amerikaanse media tekent hij maandag het decreet om dit te gaan heronderhandelen. Canada is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. Mexico staat op de derde plaats, na China.

Dit alles belooft weinig goeds voor het Europese vrijhandelsakkoord TTIP, waarover nog steeds onderhandeld wordt. Trump heeft zich nog niet expliciet uitgelaten over TTIP.

Donald Trump toont het presidentieel bevel waarbij het Trans-Pacific Partnership wordt opgezegd.
AFP Donald Trump toont het presidentieel bevel waarbij het Trans-Pacific Partnership wordt opgezegd.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels