Trumps chefstrateeg Bannon: "Binnen vijf tot tien jaar zijn we in oorlog met China"

President Donald Trump en zijn topadviseur Steven Bannon.
AFP President Donald Trump en zijn topadviseur Steven Bannon.
Donald Trumps topadviseur en chefstrateeg Steve Bannon, voormalig hoofdredacteur van de radicaalconservatieve nieuwssite Breitbart News, meent dat de Verenigde Staten binnen enkele jaren ten oorlog zullen trekken tegen China. Nu de 'speciale adviseur' ongeziene macht krijgt binnen het Witte Huis, komen de uitspraken die hij deed tijdens zijn radioshow op Breitbart opnieuw onder de aandacht.

De extreemrechtse Bannon, die er geen geheim van maakt dat hij een voorstander is van zogenaamde Blanke Heerschappij (White Supremacy), meent dat er een oorlog zit aan te komen met de Zuid-Chinese Zee als inzet. Let wel: een wereldwijde oorlog tegen wat hij 'het islamitisch fascisme' noemt dat de joods-christelijke waarden van het Westen zou bedreigen, is volgens Bannon al volop aan de gang.

Anti-China
"We trekken binnen vijf tot tien jaar ten oorlog in de Zuid-Chinese Zee, toch?", zei Bannon tijdens zijn radioprogramma in maart vorig jaar. "Daar bestaat geen twijfel over. Ze (de Chinezen, red.) bouwen er zandbanken die dienstdoen als vaste vliegdekschepen en plaatsen er raketten op. Zo naderen ze de Verenigde Staten, maar ze houden vol dat het hun territoriale wateren zijn".

De spanningen tussen China en de VS zijn de voorbije jaren toegenomen door het dispuut over wie nu eigenlijk aanspraak kan maken op dat deel van de Stille Zuidzee. China en de omliggende landen (Filippijnen, Vietnam, Taiwan) leggen in de Zuid-Chinese Zee eilanden aan om een zo groot mogelijk gebied te claimen. De VS claimen dat gebied niet, maar argumenteren dat het niet aan één staat toebehoort. Omdat de VS verschillende defensiepacten heeft gesloten met bijvoorbeeld Taiwan en de Filippijnen, is de VS indirect betrokken.

Sinds de verkiezing van Donald Trump en de anti-Chinese retoriek die Trumps campagne kenmerkte, is de relatie tussen de VS en China bijzonder gespannen.

We trekken binnen vijf tot tien jaar ten oorlog in de Zuid-Chinese Zee, toch? Daar bestaat geen twijfel over

Steve Bannon

Vorige week verklaarde een hooggeplaatste Chinese militair nog dat een oorlog met de VS "niet zomaar een slogan" is maar "een praktische realiteit" wordt. Hij pleitte voor een verhoogde militaire aanwezigheid in de Oost- en Zuid-Chinese Zee om dat gebied te beschermen.

Zitje in Nationale Veiligheidsraad
De standpunten van Trumps topadviseur Steve Bannon krijgen meer aandacht nu hij meer macht verwerft binnen het Witte Huis. Zo krijgt Bannon in de toekomst toegang tot alle zittingen van de Nationale Veiligheidsraad, het adviesorgaan dat in belangrijke mate het buitenland- en veiligheidsbeleid bepaalt.

Ook Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, zou voor alle vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad uitgenodigd worden. In die Nationale Veiligheidsraad zetelen traditioneel enkel legergeneraals en hooggeplaatsten van de inlichtingendiensten.

Anti-media, anti-establishment
Bannon noemde de media vorige week nog 'de oppositiepartij', een uitspraak die Trump prompt ook via een tweet de wereld instuurde. Bannon vergeleek zichzelf ooit met de Russische revolutionair Vladimir Lenin, de eerste leider van de Sovjet-Unie. "Lenin wilde de staat vernietigen en dat is ook mijn doel. Ik wil het hele huidige establishment doen instorten en vernietigen", verklaarde hij tegenover The Daily Beast.

Lenin wilde de staat vernietigen en dat is ook mijn doel. Ik wil het hele huidige establishment doen instorten en vernietigen

Steve Bannon

Joods-christelijk waardensysteem
De 63-jarige Bannon is er heilig van overtuigd dat er fundamentele veranderingen aan de gang zijn in de VS en het Westen en dat het joods-christelijke waardensysteem wordt bedreigd.

Tijdens een interview met Vanity Fair in de zomer van vorig jaar zei Bannon nog over Trump: "Voor ons is hij een stomp instrument. Ik weet niet of hij het echt begrijpt". Maar wat zou Trump dan niet begrijpen?

Crisistheorie
In een toespraak voor de conservatieve groepering Liberty Restoration Foundation, verklaarde Bannon: "Dit is de vijfde grote crisis in de Amerikaanse geschiedenis. We hebben de Revolutie gehad, de Burgeroorlog, de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. We staan voor de vijfde grote ommekeer in de geschiedenis van Amerika".

"Oorlog met islamitisch fascisme"
Drie jaar later, in 2014, waarschuwde Bannon voor een grote crisis tijdens een conferentie in het Vaticaan. "Sinds de val van de Sovjet-Unie zijn we het spoor bijster. Nu, in de 21ste eeuw, beleven we een crisis van onze kerk, van ons geloof, een crisis van het Westen, een crisis van het kapitalisme. We staan aan het begin van een brutaal en bloederig conflict. Als we niet vasthouden aan ons geloof en het verdedigen tegen de nieuwe barbarij, zal alles vernield worden waar we de voorbije 2.000 tot 2.500 jaar aan gebouwd hebben. We zijn in oorlog met jihadistisch islamistisch fascisme. Die oorlog deint veel sneller uit dan onze overheden kunnen bevatten".

Hij noemde het "een wereldoorlog, iets wat we helaas heel snel onder ogen zullen moeten zien".

"We zitten middenin een crisis van de onderbouw van het kapitalisme, en daar bovenop staan we aan het begin van een wereldwijde oorlog tegen islamitisch fascisme".

Bannon is een fan van amateurhistorici Neil Howe en William Strauss. Die zien in de Amerikaanse geschiedenis een cyclus van 80 jaar, waarbij telkens de oude orde wordt vernietigd en een nieuwe orde wordt geschapen door een grote crisis.

Maar Bannon is niet de enige die een nieuw grootschalig conflict ziet naderen. Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov stelde onlangs dat we afstevenen op een Derde Wereldoorlog. Voormalig Britse premier David Cameron waarschuwde dat de brexit de Europese Unie kan vernietigen en de vonk kan zijn voor een nieuwe Europese oorlog.

Als we niet vasthouden aan ons geloof en het verdedigen tegen de nieuwe barbarij, zal alles vernield worden waar we de voorbije 2.000 tot 2.500 jaar aan gebouwd hebben. We zijn in oorlog met jihadistisch islamistisch fascisme. Die oorlog deint veel sneller uit dan onze overheden kunnen bevatten

Steve Bannon tijdens een toespraak in het Vaticaan