Trumpadviseur Conway opnieuw zwaar uit de bocht: "Koop Ivanka's spullen"

AP
Ze doet het wéér. Kellyanne Conway is niet uit het nieuws te branden. Volgens experten brak ze een belangrijke ethische regel voor iemand in haar functie. Conway spoorde op televisie de kijkers aan om de "spullen" van Trumps dochter Ivanka te kopen. Het Witte Huis heeft haar in een reactie "advies gegeven".

Conway maakte haar deontologische uitschuiver vanochtend bij 'Fox & Friends' als reactie op de aankondiging dat winkelketen Nordstrom de kleding- en schoenenlijn van Ivanka Trump niet langer in zijn aanbod opneemt. Volgens Nordstrom omdat de verkoopcijfers tegenvallen, maar de papa van Ivanka, president Donald Trump, vond het op Twitter "zo oneerlijk" van het bedrijf.

Conway lijkt zich daar dus bij aan te sluiten. "Het is een fantastisch merk, ik heb er zelf dingen van", zei de topadviseur vanuit de persruimte in het Witte Huis op televisie over Ivanka's marchandise. "Ik ga hier gratis reclame maken: koop het vandaag nog, mensen. Je vindt het online."

Onethisch
Het probleem is dat officiële regeringsmedewerkers geen reclame mogen maken voor producten of bedrijven. Dat valt ethisch niet te rijmen met hun job, die ze op die manier zouden misbruiken voor commerciële doeleinden. Wie het toch doet, riskeert een sanctie, zoals een dagenlange schorsing zonder behoud van loon.

In het geval van Conway kan haar overtreding van de deontologische regels niet veel duidelijker zijn, beweren advocaten en andere experten in koor. Auteur Peter Schweizer zei aan de Washington Post: "Ze hebben een heel belangrijke, heldere grens overschreden en dat is niet goed. Natuurlijk voelen de Trumps het aan alsof het politiek gerelateerd is, maar of dat nu klopt of niet, het zijn Ivanka en haar firma die dit soort marketinggevechten moet aangaan, en niet regeringsmedewerkers en het Witte Huis.

Het is aan het Witte Huis zelf om eventuele disciplinaire maatregelen tegen haar personeelslid te nemen. "We hebben haar advies gegeven hierover", klinkt het daar bij woordvoerder Sean Spicer. "En daar zal het bij blijven."