Trump zet 5.000 jobs in België op de helling

Photo News
Als de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hogere invoertarieven heft op buitenlandse producten om de industrie in de VS te beschermen, kan dat in ons land leiden tot een verlies van 1.200 banen, in een ongunstiger scenario zelfs van 5.000 banen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De protectionistische maatregel zal ook 0,1 tot 0,42 procentpunt afknijpen van de economische groei in België. Dat blijkt uit simulaties van Hylke Vandenbussche, professor internationale economie aan de KU Leuven die De Tijd kon inkijken.

Momenteel passen de VS op goederen uit Europa een gemiddelde invoerheffing toe van 2,1 procent. Trump kondigde al voor hij als president werd ingezworen aan die te willen optrekken tot 5 procent. Hij heeft wettelijk ook de mogelijkheid om de tarieven voor een korte periode te verhogen tot 15 procent. Dat is het pessimistische scenario.

België voert rechtstreeks en onrechtstreeks voor 8,2 miljard dollar (7,6 miljard euro) goederen uit naar de VS. Die exportactiviteit is goed voor 54.000 jobs, of 1,2 procent van de werkgelegenheid in ons land.

Als Trump de invoerheffingen verhoogt tot 5 procent, heeft dat een negatief effect van 5,7 procent op de Belgische uitvoer naar de VS, wat neerkomt op een outputverlies van 467 miljoen dollar, berekende Vandenbussche. Dat gaat dan gepaard met het verlies van 1.200 arbeidsplaatsen.

Als het tarief naar 15 procent gaat, dreigt een exportverlies van 24 procent of 2 miljard dollar. Dat kost ruim 5.000 arbeidsplaatsen.

"Te vroeg om hierover gefundeerde uitspraken te doen"

Als de Verenigde Staten, historisch een belangrijke handelspartner voor België, terugplooien op economisch protectionisme, dan zal dit evident consequenties hebben. Maar het is vandaag te vroeg om hierover gefundeerde uitspraken te doen. Dat zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, in een reactie op berichtgeving dat handelsmaatregelen van kersvers Amerikaans president Donald Trump tot 5.000 banen in België kunnen kosten.

Voor de Belgische chemie- en farmasector zijn de VS de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie en de derde belangrijkste wereldwijd. "We moeten afwachten in welke richting het beleid van de nieuwe president evolueert", zegt Verschueren. "In eerste instantie lijkt hij zich meer op Azië dan op Europa te concentreren. Voorlopig ontvangen we in elk geval geen indicaties van ongerustheid binnen onze sector."

Belangrijke kanttekening

Essenscia plaatst ook een belangrijke kanttekening. "De Belgische chemie en farma voert inderdaad veel uit naar de VS (12 miljard euro in 2015), maar de laatste jaren importeert de sector zelfs nog meer vanuit de VS dan dat ze ernaar uitvoert. Een wijziging in het internationale handelsbeleid zou dus ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse industrie."

Meer dan honderd Amerikaanse sectorbedrijven zijn volgens essenscia in ons land gevestigd, goed voor meer dan 23.000 jobs of ruim een kwart van de totale tewerkstelling en bijna 40 procent van de toegevoegde waarde van de Belgische chemie en life sciences.