Trump: "Zeer goede kans op vrede tussen Israël en Palestijnen"

Getty Images
De Palestijnse president Mahmoed Abbas is op bezoek in het Witte Huis in Washington en naar aanleiding daarvan heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump gezegd dat er een "zeer goede kans" is op vrede tussen Israël en de Palestijnen en dat "het zal lukken", zo melden Amerikaanse media.

Trump zei dat de joodse staat en de Palestijnen "moeten samenwerken om een akkoord te bereiken dat beide volkeren toelaat in vrede te leven".

Hij voegde eraan toe "toegewijd" te zijn om met beide partijen samen te werken om tot een akkoord te komen. "Ik wil alles doen wat nodig is om het akkoord te bewerkstelligen, te bemiddelen, te arbitreren: alles wat ze me graag willen laten doen". Maar noch de VS, noch een andere land kan een overeenkomst opleggen, beklemtoonde Trump.

Hij zei ook dat hij Abbas wilde steunen "als de Palestijnse leider die zijn naam zet onder het uiteindelijke vredesakkoord". Trump voegde er evenwel aan toe dat er geen duurzame vrede kan zijn "tenzij de Palestijnse leiders zich eenstemmig uitspreken tegen aanzetten tot haat". "Vrede betekent ook het verslaan van IS en andere terreurgroepen. Die vormen een bedreiging voor iedereen die het menselijk leven koestert."

Abbas zei vrede te willen op basis van de tweestatenoplossing en dat zijn gesprekspartner "vastberaden" is om vrede in het Midden-Oosten mogelijk te maken.

Netanyahu
Abbas was te gast in het Witte Huis bijna drie maanden nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu er over de vloer kwam. Hamas had voorafgaand aan de ontmoeting Trump opgeroepen om gebruik te maken van een "historische kans" om een "eerlijke" oplossing voor de Israëlisch-Palestijnse kwestie te vinden.