Trump vraagt China banden met Noord-Korea te verbreken

Trump bij zijn aankomst in Peking.
REUTERS Trump bij zijn aankomst in Peking.

De Amerikaanse president Donald Trump zal China vragen de financiële banden met Noord-Korea te verbreken en zich te houden aan de VN-sancties tijdens een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping in Peking, zei een hoge functionaris van het Witte Huis.

Trump arriveerde vanmiddag (lokale tijd) in Peking vanuit Zuid-Korea voor een stop van twee dagen als onderdeel van zijn reis door Azië. Trump vindt dat eventuele gesprekken met het Noorden een vermindering van de dreiging moet inhouden, provocaties moet beëindigen en dat geen deal mogelijk is zonder denuclearisatie, zei de functionaris tegen verslaggevers aan boord van Trumps vliegtuig Air Force One.

Verboden Stad

De eerste dag van het bezoek zal een informele ontmoeting met staats- en partijleider Xi Jinping en een toeristisch programma bevatten. Xi Jinping en Trump zullen thee drinken met hun vrouwen en bezoeken samen de Verboden Stad.

Pas morgen begint het formele deel van Trumps eerste bezoek als president van de VS aan China met de militaire eer en officiële gesprekken in de Grote Hal van het Volk. Het tweedaagse bezoek zal zich concentreren op het conflict over het Noord-Koreaanse kernwapen- en raketprogramma, evenals geschillen over onevenwichtigheden in de handel en markttoegang in China.

Er zijn ook meningsverschillen met betrekking tot de Chinese aanspraken op eilanden en gebieden in de Zuid-Chinese Zee.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sobek Wessels

  Trump jong wie denk je dat N-Korea heeft geholpen om zijn Kern programma uit te bereiden en naar dit niveau te brengen ?? Wat dacht jij dat China ging blijven toestaan dat de VS zoveel macht heeft in de wereld ? Een van deze dagen gaat de VS kopje onder met hun 17.000 miljard schulden waarvan China een hoop van opgekocht heeft !?

 • Christiaan Goethals

  Wat domme vent, die Trump. Hoe sterker de band China-N.Korea, hoe meer China dat land in bedwang kan houden. Zo is Trump ook in de fout gegaan met Iran, de Russen zullen daar ook wel hun invloed laten gelden met "vriendschappelijke" betrekkingen.

 • danny buyse

  Nu wil hij al ook bepalen wie met wie bevriend mag zijn!

 • Jan Maarten

  Ofwel is hij naief, ofwel een idioot. China zal nooit de betrekkingen met Noord-Korea verbreken aangezien zij een buffer vormen tegen het westen, en als de VS zich niet nucleair ontwapend zal Noord-Korea dat ook niet doen.