Ga naar de mobiele website
^ Top

Trump verhoogt druk op Noord-Korea nóg meer: "Alles staat klaar om militair in te grijpen"

ap
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter laten weten dat de Verenigde Staten klaar zijn om militair in te grijpen "mocht Noord-Korea onverstandig handelen". Moskou stelt intussen dat de risico's van een militair conflict tussen Washington en Pyongyang heel groot zijn en stelt samen met China een dubbele bevriezing voor: Noord-Korea bevriest zijn rakettesten en de VS en Zuid-Korea stoppen met grote militaire oefeningen in de regio.

"Militaire oplossingen zijn nu volledig operationeel en geladen mocht Noord-Korea onverstandig handelen", zo tweet Trump. "Hopelijk vindt Kim Jong Un (sic) een ander pad."

De tweet van Trump doet de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten nóg verder toenemen, nadat Trump eerder al gezegd had dat hij het regime in Pyongyang zou beantwoorden met "vuur en woede, zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen". Gisteren voegde hij daar nog aan toe dat "zijn woorden nog te zacht geformuleerd waren".

De uitspraken volgen op het nieuws dat Noord-Korea een kernkop geproduceerd heeft die klein genoeg is om raketten op te bevestigen. Die kernkoppen zouden ook bevestigd kunnen worden aan intercontinentale ballistische raketten, die een bijzonder groot bereik hebben. Het land zou daarmee het Amerikaanse vasteland kunnen treffen. Noord-Korea dreigde er ook mee het eiland Guam aan te vallen, waar onder meer een Amerikaanse basis gelegen is.

Chinese oproep

China heeft de Verenigde Staten en Noord-Korea vandaag dan weer opgeroepen om voorzichtigheid aan de dag te leggen en meer inspanningen te leveren om de gespannen situatie te ontmijnen

"We roepen alle partijen op om blijk te geven van voorzichtigheid, zowel in woorden als in daden, en om meer inspanningen te leveren teneinde de spanningen te verminderen", verklaart Geng Shuang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, in een communiqué. Er moet gestreefd worden naar "het versterken van het wederzijdse vertrouwen in plaats van terug te grijpen naar het oude recept van beurtelings machtsvertoon", schrijft de diplomaat.

Zijn oproep dreigt echter in dovemansoren te vallen, want beide partijen lijken voorlopig niet van plan om hun toon te milderen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
REUTERS De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • R2D2

  De Russische en Chinese leiders hebben toch nog gezond verstand om die twee gekken op te roepen tot kalmte en wederzijdse provocaties te stoppen. Misschien uit eigen belang maar ook positief om de wereldvrede te behouden zodat er geen wereldoorlog losbreekt die de aarde zal herschapen tot een maanlandschap ... onleefbaar voor mens, plant en dier. Dus ook niet voor de 2 oorlogzuchtige, egocentrische leeghoofden.

 • Dikke Van Aarschot

  Viet nam vetgeten nu korea zou maar opletten is een ongekende vijand of juist vriend dus niet te veel roeren zou wel eens hevig kunnen worden heviger dan verwacht

 • Sill Strandjutter

  Ha ha, er zijn mensen die Amerika danken dat we nu geen Duits spreken....ha ha ....nog een paar jaar en dan leven we volgens de Koran! In Europa ....nee dat is het helemaal!....ha ha en dat hebben we ook aan Amerika te danken! Het is tijd voor het grote moment!..het uitsterven van de mens!...het beste wat deze planeet kan overkomen! Geweldig tijds moment waarin wij nu leven! Dat we dit allemaal mogen mee maken!!

 • Danny Vander Straeten

  Ja karel die zegt de waarhied en de vs waar bemoeijen ze zich niet maar let er op altijd ver van huis en nk plat gooijen moet zien dat hij geen dik pak slaag kreegt

 • Joske Vermeulen

  Hou allemaal jullie kritiek op de USA! Zonder hen spraken we nu met zen allen Duits. In deze wereld zijn zij meer dan nodig om onze waarden te beschermen! Dus zij moeten zich moeien,jullie daartegen zouden beter stilletjes zwijgen.

Meld een bug