Trump: "Tot zover de samenwerking tussen China en de VS"

Amerikaans president Trump op weg naar de Air Force One, waarmee hij vandaag naar Polen vliegt.
afp Amerikaans president Trump op weg naar de Air Force One, waarmee hij vandaag naar Polen vliegt.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw uitgehaald naar China omdat dat land onvoldoende moeite doet om Noord-Korea in toom te houden. Trump suggereert op Twitter zelfs het einde van de samenwerking tussen de VS en China.

"De handel tussen China en Noord-Korea is met bijna 40 procent gegroeid in het eerste kwartaal. Tot zover China dat met ons samenwerkt - maar we moesten het toch proberen!", tweette Trump vanmorgen.

Het zit de Amerikaanse president hoog dat China toelaat dat Noord-Korea zich verder militair ontplooit en de VS uitdaagt met nieuwe rakettesten. Gisteren nog ondernam de communistische dictatuur een "historische" test met een langeafstandsraket die in Japanse wateren terechtkwam. Volgens experts zou de raket in theorie de Amerikaanse staat Alaska hebben kunnen bereiken.

Maandag voer er dan weer een Amerikaans oorlogsschip langs een eiland in de Zuid-Chinese Zee, wat de Chinezen als een provocatie bestempelden.

Midden juni verklaarde Trump nog dat hij de moeite die China nam om het conflict met Noord-Korea te ontmijnen, apprecieerde, ook al "werkte het niet". "Maar ik weet ten minste dat China geprobeerd heeft." Dat standpunt lijkt nu dus veranderd.

Trump en de Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar deze week voor de tweede keer. Trump reist vandaag af richting Polen, vrijdag en zaterdag neemt hij deel aan de G20-top in Hamburg.