Trump reageert: "Dit is de grootste heksenjacht uit de politieke geschiedenis"

Trump Jr. gisterenavond op Fox News.
ap Trump Jr. gisterenavond op Fox News.
Amerikaans president Donald Trump heeft via Twitter gereageerd op de politieke storm rond zijn zoon Donald Jr. "Dit is de grootste heksenjacht uit de politieke geschiedenis", zegt de president. Zijn zoon heeft inmiddels gezegd dat er niets illegaals is gebeurd met zijn ontmoeting met een Russische advocate die bezwarende informatie over Hillary Clinton zou gehad hebben. Toch zou hij de zaken anders hebben aangepakt, verklaarde Trump Jr. gisterenavond op Fox.

Trump Jr. gaf gisteren in een poging zijn eigen vel te redden zelf zijn emailconversatie van juni vorig jaar vrij met Rob Goldstone, een vertrouweling uit de Trumpcampagne. Daaruit blijkt dat Goldstone Trump Jr. een ontmoeting aanbiedt met een Russische advocate, die belastende informatie over Hillary Clinton zou hebben. Die informatie zou onderdeel uitmaken van het plan van de Russische overheid om zijn vader te helpen, zo wordt Trump Jr. verteld, die maar al te graag op het aanbod ingaat: "I love it", zo schrijft hij.

Het was de krant The New York Times die zaterdag met het nieuws van de ontmoeting op 9 juni 2016 uitpakte, waarna steeds meer details bekend geraakten en Trump Jr. gedwongen werd open kaart te spelen.

Oppositie-onderzoek

Maar ingaan op het aanbod om belastende informatie over de Democratische concurrent van zijn vader te krijgen, daar was niets mis mee, aldus Trump Jr. gisterenavond op Fox News, waar hij zich kwam verdedigen in het programma 'Hannity'. "Voor mij ging het om niet meer dan oppositie-onderzoek. Misschien hadden ze concreet bewijs voor al die dingen die we hoorden maar waar nooit veel over geschreven is door de media. Dus dat wilde ik wel horen."

"Eerlijk waar: mijn idee was dat iemand informatie had over onze opponent. Je weet hoe het gaat tijdens een campagne. De dingen passeren aan een miljoen kilometer per uur, en plots denk je: 'Dit is misschien iets, laat ik even luisteren'."

Het ging kortom om niet meer dan "een gunst aan een kennis", die uiteindelijk trouwens op niets uitdraaide, claimt Trump Jr. "Het leidde nergens naar, het werd snel duidelijk dat het gesprek daar niet om draaide. Het waren letterlijk twintig verloren minuten, wat jammer is." Bij het gesprek waren ook Trumps schoonbroer Jared Kushner en Trumps adviseur Stephen Bannon aanwezig.

ap

Magnitsky-wet

Volgens Trumps zoon wilde de advocate in kwestie, Natalia Veselnitskaj, enkel praten over een adoptiekwestie die speelde tussen Rusland en de VS, en over de Magnitsky-wet, die het Amerikaanse bedrijven verbiedt handel te drijven met Russen die beschuldigd zijn van mensenrechtenschendingen. Veselnitskaj zou bij Trump Jr. hebben willen lobbyen om die wet te laten verdwijnen.

Toch gaf Trump Jr. toe dat hij "achteraf gezien waarschijnlijk" de zaken "een beetje anders" zou hebben aangepakt. "Maar nogmaals, dit vond allemaal plaats vóór de Rusland-mania, vóór alles opgeblazen werd in de pers. Ik zou de ontmoeting zelfs niet onthouden hebben als ze nu niet werd opgerakeld."

Trump Jr. zette in het interview ook zijn vader uit de wind. Hij bracht hem niet op de hoogte van de ontmoeting, aangezien er "niets te rapporteren" viel.

Donald Trump zelf was gisteren nog bijzonder karig met commentaar over de onthullingen. Hij liet via de persdienst van het Witte Huis enkel weten lof te hebben voor de "transparantie" van zijn zoon. "Mijn zoon is een persoon van een grote kwaliteit en ik juich zijn transparantie toe", zo klonk het. Op Twitter gaf hij vanmiddag wel meer uitleg. Hij tweette dat zijn zoon een goede prestatie had neergezet op televisie. Trump Jr. is volgens hem "onschuldig" en de hele heisa rond de mails is de "grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis".

Lavrov weet van niets

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dan weer is naar eigen zeggen pas sinds gisteren op de hoogte van de ontmoeting. "Ik was daar niet van op de hoogte, ik hoorde het gisteren op televisie", zei hij na een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders in Brussel.

Lavrov zei verrast te zijn te vernemen dat Donald Trump Jr en de Russische advocate worden beschuldigd van de ontmoeting. Hij vroeg zich af welke dreiging uitgaat van een gesprek tussen een persoon en een advocaat. Onzin, zei hij.

"Westerse kanalen blijven erover discussiëren. Het is verbazend hoe jullie van een mug een olifant kunnen maken", zei hij nog aan de journalisten, die voor de gezamenlijke persconferentie van Reynders en Lavrov waren verzameld in het Egmontpaleis in Brussel.

De Russische minister kreeg ook vragen over de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Dat is een vraag die aan de VS moet worden gesteld", zei hij daarover. "Telkens we die vraag krijgen, stellen wij de vraag: heeft u feiten? Er is geen enkel feit dat op welke manier dan ook deze beschuldiging zou bevestigen."

Volgens Lavrov zijn de beschuldigingen van Washington over Russische inmenging bedoeld om het resultaat van de presidentsverkiezing om te keren.

Reynders verwelkomde Lavrov vandaag voor een bilaterale ontmoeting in het Egmontpaleis in Brussel. Daarna gaven ze een persconferentie, waarbij ook enkele Russische journalisten aanwezig waren.

Eerder had de Russische minister een gesprek met premier Charles Michel. "Dit is vitaal voor democratie, stabiliteit en veiligheid", zei de premier daarover op Twitter.

Reynders en Lavrov ontmoetten elkaar vanmorgen.
photo_news Reynders en Lavrov ontmoetten elkaar vanmorgen.
afp