Trump nomineert Neil Gorsuch (49) als rechter bij hooggerechtshof

Trump kondigt de nominatie van Neil Gorsuch (rechts met zijn vrouw) aan als rechter van het Hooggerechtshof.
AFP Trump kondigt de nominatie van Neil Gorsuch (rechts met zijn vrouw) aan als rechter van het Hooggerechtshof.
President Donald Trump heeft Neil Gorsuch genomineerd voor de vacante rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

Het hof telt sinds het overlijden van rechter Antonin Scalia vorig jaar in februari maar acht leden. De voorganger van Trump, president Barack Obama, deed eerder een vergeefse poging een eigen kandidaat op de invloedrijke post te krijgen. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, weigerde daaraan mee te werken.

Leden van het hooggerechtshof worden voor het leven benoemd. Dat een president een nieuwe kandidaat kan nomineren, komt dus niet zo heel vaak voor. Als de benoeming van de conservatieve Gorsuch goedgekeurd wordt door de Senaat, telt het hooggerechtshof vijf Republikeinse en vier Democratische rechters.

Jongste kandidaat sinds 1991

De relatief jonge Gorsuch (49) is geliefd in conservatieve en behoudend christelijke kringen. Hij is tot grote vreugde van Trump en veel rechtse Amerikanen ook een jurist die zich keert tegen federale bureaucratie. Net als de in februari vorig jaar overleden Scalia is Gorsuch een voorstander van een strikte interpretatie van de Amerikaanse grondwet. Gorsuch werkt momenteel als federaal rechter voor het Hof van Beroep in Denver.

Hij is de jongste kandidaat voor een plek in het hooggerechtshof sinds 1991, toen de 43-jarige Clarence Thomas werd aangewezen door toenmalig president George H.W. Bush.

Donald Trump noemde Gorsuch op Twitter een "goede en briljante man, die gerespecteerd wordt door iedereen".

Rechter Neil Gorsuch.
AFP Rechter Neil Gorsuch.

Parlementair gevecht

Gorsuchs benoeming moet wel nog worden goedgekeurd. De Senaat moet immers instemmen met de benoeming van een opperrechter. De Democraten hebben al aangekondigd dat ze van Trumps voordracht een waar parlementair gevecht zullen maken.

De aankondiging van Trump was live te volgen op Facebook.