Trump maakt terugbetaling voorbehoedsmiddelen moeilijker

ap
Ook op het vlak van voorbehoedsmiddelen probeert VS-president Donald Trump het werk van zijn voorganger Barack Obama ongedaan te maken. Vandaag besliste hij het besluit van Obama ongedaan te maken dat werkgevers verplichtte de kosten van hun vrouwelijke werknemers voor voorbehoedsmiddelen te betalen.

Volgens de nieuwe regeling kunnen voortaan veel meer bedrijven zich uit die verplichting terugtrekken of de betaling van sommige anticonceptiva weigeren, bijvoorbeeld uit religieuze overwegingen.

Het besluit van het Witte Huis werd in conservatieve kringen en door religieuze leiders toegejuicht, door de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union daarentegen gelaakt. De ACLU kondigde aan, het besluit voor de rechter aan te vechten. Ook verscheidene deelstaten lieten hun onvrede de vrije loop en dreigen, zoals Californië en Massachusetts, met gerechtelijke stappen. Bij de Democraten heerste eveneens wrevel.

Volgens de organisatie voor gezinsplanning, Planned Parenthood, heeft het besluit consequenties voor meer dan 62 miljoen vrouwen in de VS. De organisatie ziet in het terugdraaien van het decreet van Obama een nieuw bewijs van "het misprijzen van de regering-Trump voor de gezondheid en het leven van vrouwen".
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ines laheye

  bij deze kan ik hem geen ongelijk geven.

 • Geert Matthys

  Groot gelijk, je moet zelf verantwoordelijkheid nemen. Hier in België krijgen mensen zelfs een fietsvergoeding en -tig andere premies. Ik moet hospitalisatieverzekering zelf betalen dus anderen kunnen dat ook wel.

 • Fons Casteels

  De kosten van abortuskosten vallen onder Obamacare ten laste van de werkgever. Trump heeft nu bepaald dat werkgevers die kosten wegens morele en/of religieuze redenen mogen weigeren. Dat lijkt me vrij logisch. Trouwens, enkele grote Amerikaanse bedrijven hadden zo'n vrijstelling al van Obama gekregen, in ruil voor... een gift aan de Clinton Foundation.

 • serge vansteenkiste

  Alles wat Obama ondanks veel tegenstand van de Republikeinen heeft verwezenlijk moet er aan geloven van Trump, wat moet zijn haat groot zijn. Dit is weer zeer dubbelzinnig "geloof" , bepaalde kerkgemeenschappen en er zijn er veel in de US zijn tegen anticonceptie , wetende dat medicatie daar heel duur is zullen er weer mensen die het niet zo breed hebben uit de boot vallen omdat hun werkgever bij de ene of andere geloofsgemeenschap behoord.

 • Gino De Neef

  Dit verandert niets aan de prijs van voorbehoedsmiddelen. Wat er wel verandert is dat ziekteverzekeringen nu gebruikt kunnen worden om echte ziektekosten terug te betalen. Er zijn nog steeds talloze plaatsen waar goedkope of gratis voorbehoedsmidelen te krijgen zijn