Trump krijgt ene tegenvaller na andere te verwerken

Donald Trump
AP Donald Trump
Het zat de Amerikaanse president Donald Trump gisteren bepaald niet mee. Eerst kreeg hij te horen dat er voorlopig geen geld is voor de bouw van een muur op de grens met Mexico en vervolgens blokkeerde een rechter Trumps decreet over het financieel korten van zogenoemde "sanctuary cities".

Trump wil steden die weigeren mee te werken aan het uitzetten van illegale immigranten, de zogenaamde 'sanctuary cities', daarvoor beboeten. Maar districtsrechter William Orrick uit San Francisco dwarsboomde die plannen. Orrick acht de kans groot dat Trumps besluit als ongrondwettelijk wordt aangemerkt, zodra het voor een rechter wordt aangevochten.

In de VS zijn er meer dan 400 sanctuary cities, waaronder San Francisco, New York, Chicago en Los Angeles. In die steden vraagt de politie niet naar de status van het immigratieproces van gearresteerden, en de autoriteiten dragen geen immigranten over aan de federale autoriteiten.

Witte Huis: "Het rechtsdistrict is gek geworden"

Het Witte Huis is niet te spreken over het opnieuw dwarsbomen van een plan van president Donald Trump. De woordvoerder noemt het besluit belachelijk en verwacht dan ook dat het ministerie van Justitie in hoger beroep gaat tegen het blokkeren van het decreet.

"De gedachte dat een overheid geen logische restricties in kan voeren over hoe het geld wordt besteed in sommige steden zal uiteindelijk overruled worden", aldus de woordvoerder. "Het rechtsdistrict is gek geworden. Er zal een moment komen dat we dit winnen bij het Hooggerechtshof."

De regering-Trump haalde eerder al bakzeil bij het inreisverbod voor inwoners van een aantal overwegend islamitische landen.

Bouw muur te duur

En ook met de bouw van een muur op de grens met Mexico, een van zijn belangrijkste beloftes tijdens de verkiezingscampagne, wil het nog niet vlotten. Volgens de Washington Post krijgt de president het plan voorlopig niet gefinancierd. Dat zou blijken uit informatie over de begrotingsvoorstellen, waarover het Congres zich vrijdag buigt.

Trump hield, aanvankelijk via Twitter, vol dat het bouwwerk er hoe dan ook zal komen. 's Middags in het Witte Huis zei hij dat het tijdens zijn eerste ambtsperiode echt gaat gebeuren. "We hebben genoeg tijd." September is wat hem betreft ook goed om de eerste palen te slaan.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hugo Verkammen

  Gewoon de kost van de muur vergelijken met de problematiek van de illegalen, de drugs, de hierdoor veroorzaakte criminaliteit, enz. Trump is heel goed bezig.

 • Kris D

  Hilarisch, die verontwaardigde reacties hieronder. 'Links is erg' zeggen ze dan. Blijkbaar zijn we even vergeten dat Obama continu in alles door de republikeinen is tegengewerkt. Valt makkelijk op te zoeken hoor, het is echt zo. En nu het omgekeerd is, zijn ze verontwaardigd :)

 • Hey HALLO

  Mexico betaald die kosten door verschuiving van de problemen. Wat de muur zal opleveren is een reductie aan kosten qua bewaking van de grens en terugloop van alle gerelateerde kosten qua drugspreventie en gevangenis wezen. Mexico daar in tegen zal dan de ellende zelf moeten oplossen. Trump is goed bezig

 • KD KD

  Zelfs hier op een artikel dat alleen over Trump en de USA gaat. Moeten jullie Turkije erbij trekken... ! Man man man

 • Hugo Coomans

  @Frank triolet: trump is de enige die trump tegenwerkt, ge moet de stok niet doorgeven!