Trump komt minder buiten het Witte Huis dan zijn voorgangers

Donald Trump in het Witte Huis, zijn favoriete actieterrein.
afp Donald Trump in het Witte Huis, zijn favoriete actieterrein.
In zijn eerste honderd dagen als president heeft Donald Trump zijn presidentiële omgeving minder vaak verlaten dan zijn drie onmiddellijke voorgangers. Volgens een onderzoek van persagentschap Reuters waagt de president zich zelden buiten het Witte Huis of zijn landgoed Mar-a-Lago.

Tijdens zijn verkiezingscampagne wierp Trump zichzelf op als een politiek outsider en een populistisch kampioen. Hij leek zich het meest op zijn gemak te voelen tijdens druk bijgewoonde campagnerally's. Maar sinds de president op 20 januari zijn intrek nam in het Witte Huis, heeft hij weinig bezoeken meer gebracht aan andere delen van het land.

In zijn eerste honderd dagen maakte Trump 132 keer zijn opwachting op officiële aangelegenheden. Barack Obama deed dat in dezelfde periode 139 keer, George W. Bush 177 keer en Bill Clinton 162 keer.

Presidentiële bubbel

De meeste van die optredens vonden plaats in de zogenoemde 'presidentiële bubbel', de omgeving van de president. Daartoe rekent Reuters het Witte Huis, Air Force One, de verschillende overheidsinstellingen en Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida. De president trad slechts 22 keer buiten die omgeving.

Ter vergelijking: Obama verliet de presidentiële bubbel in zijn eerste honderd dagen 62 keer, Bush 80 keer en Clinton 46 keer.

Beloftes nakomen

De adviseurs van de president laten aan Reuters weten dat Trump zich concentreert op het nakomen van de beloftes die hij tijdens zijn campagne gemaakt heeft. "We gaan heel doordacht om met bijkomende reizen", zegt woordvoerder Natalie Strom.

De vraag is of de president daardoor geen kansen mist om aansluiting te vinden bij de Amerikaanse burgers. Bradley Blakeman, die mee verantwoordelijk was voor de planning van voormalig president Bush, meent van wel: "Deals worden gesloten op Pennsylvania Avenue in Washington, maar ze worden verkocht in Main Street, USA."

George W. Bush bezocht tijdens zijn eerste honderd dagen een hele reeks scholen en minstens vijf verschillende staten om zijn onderwijsbeleid te promoten. Trumps grootste actiepunt was tot nu toe het zorgsysteem. Toch bezocht hij nog geen enkele medische faciliteit.