Trump kan oudste Amerikaanse president worden

AP
Wint de Republikeinse kandidaat Donald Trump de slag om het Witte Huis, dan wordt hij de oudste president uit de Amerikaanse geschiedenis. In juni is de vastgoedmagnaat 70 geworden, terwijl zijn Democratische opponente Hillary Clinton eind oktober 69 kaarsjes mocht uitblazen.

Tot nu toe is ex-acteur Ronald Reagan de recordhouder. Bij zijn ambtsaanvaarding in januari 1981 wenkte zijn zeventigste verjaardag. Voor hem was William Henry Harrison de oudste president: in 1840 won hij op 67-jarige leeftijd. Hij overleed 31 dagen nadat hij zijn ambt had opgenomen.

Nog ouder dan Trump en Clinton waren twee andere presidentskandidaten. Toen de Republikein Bob Dole in 1996 de uitdager was van Bill Clinton was hij 73 jaar oud. Zijn partijgenot John McCain was 72 toen hij in 2008 aantrad tegen de latere Democratische winnaar Barack Obama.

Indien Bernie Sanders in de Democratische voorverkiezingen niet de duimen had moeten leggen voor Hillary Clinton, dan zou de senator uit Vermont alle records hebben gebroken. Hij is immers 75 jaar oud.

Ronald Reagan nam op zijn 69ste samen met Nancy zijn intrek in het Witte Huis.
Photo News Ronald Reagan nam op zijn 69ste samen met Nancy zijn intrek in het Witte Huis.