Trump is erg hard voor immigranten, maar zijn vrouw werkte zelf illegaal in de VS

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania.
REUTERS De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania.
Melania Trump beschikte niet over het juiste visum toen ze als model in de VS begon te werken, heeft het persagentschap AP dit weekend onthuld. En dat terwijl een strenge aanpak van illegale immigratie een belangrijke punt in de verkiezingscampagne van haar echtgenoot Donald Trump is.

Het persagentschap AP kon de wettelijke immigratiedocumenten van Melania Trump inkijken. Daaruit blijkt dat mevrouw Trump op 27 augustus 1996 vanuit Slovenië naar de Verenigde Staten reisde, ze had toen een toeristenvisum. Pas op 18 oktober 1996 kreeg ze haar werkvisum. Maar tussen 10 september en 15 oktober deed ze wel 10 betaalde opdrachten als model in de VS, terwijl dat illegaal was. Van de wet mocht ze toen wel werk zoeken, maar er nog niet betaald voor worden. In totaal gaat het om 20.056 dollar dat ze verdiende in die eerste zeven weken dat ze in de VS verbleef.

In maart 2001 kreeg ze haar officiële verblijfsvergunning, de wereldbefaamde 'green card', om in 2006 officieel een Amerikaans burger te worden.

Donalds strijd tegen illegale immigratie
Dit nieuws over de illegale arbeid van Melania is straf nieuws omdat Donald, de Republikeinse presidentskandidaat, illegale immigratie hard wil aanpakken wanneer hij verkozen wordt. Hij wil dat de overheid het elektronische controlesysteem vaker inzet zodat werkgevers kunnen controleren of sollicitanten wel over de juiste papieren beschikken.

Melania's bijzondere vaardigheden
Journalisten van The Washington Post schrijven dat immigratie-experts zich vragen stellen bij de redenen waarom Melania haar green card in 2001 heeft verkregen. Dankzij deze papieren mocht ze permanent in de VS verblijven. Volgens de Amerikaanse krant kreeg ze de papieren omdat ze over bijzondere vaardigheden beschikte, maar experts zeggen dat dit soort visa doorgaans aan Nobelprijswinnaars en niet aan modellen wordt gegeven.

Donald Trump voerde vandaag in een laatste spurt voor de verkiezingen nog campagne in Florida, één van de Swing States.
AP Donald Trump voerde vandaag in een laatste spurt voor de verkiezingen nog campagne in Florida, één van de Swing States.