Trump: "Iraans regime faalt op alle fronten"

VS-president haalt op Twitter ook uit naar Pakistan

Photonews
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich op nieuwjaarsdag opnieuw gekeerd tegen de Iraanse machthebbers. Hij riep op tot een verandering van het regime dat volgens hem op alle fronten faalt en de bevolking onderdrukt. Ook Pakistan kreeg een veeg uit de pan.

"Zij (de Iraniërs) hunkeren naar voedsel en naar vrijheid. De rijkdom van Iran wordt er net als de mensenrechten leeggeplunderd", twitterde Trump vanuit zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

De president keert naar eigen zeggen vandaag, om 22 uur Belgische tijd, terug naar Washington. "Er is veel werk te doen, maar het wordt een fantastisch nieuwjaar", aldus Trump.

Sinds donderdag zijn er in talrijke Iraanse plaatsen betogingen. Ze hadden eerst vooral prijsverhogingen als thema, maar ontwikkelden zich daarna tot een massaal protest tegen ayatollah Ali Khamenei, de conservatieve sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert.

Pakistan

Trump haalde op Twitter ook uit naar Pakistan. De Amerikaanse leider schreef op de berichtensite dat zijn land gek genoeg in de afgelopen vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar (27,5 miljard euro) aan hulp heeft geschonken en dat de VS er niets voor terugkrijgen. 

"Ze hebben ons enkel leugens en bedrog toebedeeld, terwijl ze denken dat onze leiders gek zijn. Ze vormen een veilige haven voor de terroristen waar wij in Afghanistan op jagen. Niet langer!"

Washington verwijt Islamabad al heel lang geen loyale bondgenoot te zijn in de slepende strijd tegen de islamitische extremisten en krijgsheren in Afghanistan. Pakistan zou ook de extremisten in eigen land slechts met fluwelen handschoenen aanpakken. Trumps minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson maakt er geen geheim van dat hij graag betere betrekkingen met Pakistans aartsvijand India wil.

Amerikaans buitenlandminister Rex Tillerson.
EPA Amerikaans buitenlandminister Rex Tillerson.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Aerts

  Theo Nva heeft hier niets mee te maken. Uw argumenten zijn belachelijk en compleet naast de kwestie. Net alsof mensen hier cd en v, groen of spa zullen stemmen omdat Trump weer eens zijn smoeltje roert over pakistan. Blijk bij de kwestie.

 • Javi Marl

  Nee trumpie uw regime faalt langs alle kanten

 • Theo Collewaert

  Saoudi Arabie zijn zijn vrienden, net als ze bij ons de vriendjes zijn van NVA, maar zij financieren wel de terreur over gans de wereld. Als het maar genoeg geld opbrengt voor hun vriendjes.

 • Hedwig Jacobs

  Ik denk dat hij weer gelijk heeft, bijvoorbeeld zou hier de Bisschop van Mechelen de premier zijn, een paar kardinalen minister en een stuk of 3 onderpastoors staatssecretaris kun je dit voorstellen dat deze ons land regeren, en ja dat is de regering van Iran en ook in een paar andere moslimlanden, ik denk dat die nog eeuwen verwijderd zijn van onze manier van leven, maar haal ze maar binnen, we zien het resultaat elke dag.

 • Jakke Troost

  Tja,in Pakistan valt niets te halen. Saoedi-Arabië daarentegen mag wel terroristen herbergen.