Trump: "Ik wist niets van gesprek zoon met Russische advocate"

Trump Jr. geeft zijn vader een schouderklopje.
Getty Images Trump Jr. geeft zijn vader een schouderklopje.
Amerikaans president Donald Trump wist niets af van de omstreden ontmoeting van zijn zoon Donald Jr. met een Russische juriste, vorig jaar. Dat heeft hij gezegd aan Reuters. Hij verwijt zijn zoon echter niets: "Veel mensen zouden die vergadering bijgewoond hebben."

Op de vraag of hij op de hoogte was van de ontmoeting van zijn zoon met Natalia Veselnitskaja in juni vorig jaar, antwoordt de president: "Nee, dat wist ik niet tot ik er enkele dagen geleden over hoorde."

Uit e-mails die Trump Jr. eerder deze week zelf heeft vrijgegeven, bleek dat hij gretig inging op het aanbod tot een ontmoeting met de vrouw, die schadelijke informatie over Hillary Clinton zou bezitten. De mails tonen ook aan dat Trump Jr. wist dat de informatie afkomstig was van de Russische regering.

De president zegt zijn zoon niets te verwijten. "Ik denk dat veel mensen die vergadering gehouden zouden hebben", aldus Trump. "Het was een vergadering van 20 minuten, denk ik, van wat ik gehoord heb. Veel mensen, en veel politieke professionals, zeggen dat iedereen dat zou doen."

Donald Jr. had gisteren al gezegd dat hij zijn vader niet had geïnformeerd over de bijeenkomst met de Russische juriste. "Er was niets te vertellen'', zei de zoon van de president tegen Amerikaanse media. Toch gaf hij eerder deze week aan dat hij, bij nader inzicht, de zaken wellicht anders aangepakt zou hebben.

De e-mails zijn tot dusver het meest concrete bewijs dat de Trump-campagne bereid was Russische hulp te aanvaarden om de presidentsverkiezingen te winnen.

Poetin

President Trump zegt in het interview met Reuters ook dat hij Russisch president Vladimir Poetin gevraagd heeft of hij betrokken was bij wat de Amerikaanse inlichtingendiensten Russische inmenging in de presidentscampagne noemen. Poetin zou hem verzekerd hebben dat dat niet het geval is.

"Ik zei: 'Heb je het gedaan?' En hij zei: 'Nee, dat deed ik niet. Absoluut niet.' Daarna vroeg ik het hem een tweede keer op een totaal verschillende manier", aldus Trump. Hij zei: 'Absoluut niet.'"

Op de vraag of hij dat gelooft, antwoordt Trump na een korte aarzeling: "Kijk. Er is iets gebeurd en we moeten uitzoeken wat, want we kunnen niet toestaan dat zoiets gebeurt met ons verkiezingsproces. Dus er is iets gebeurd en we moeten uitzoeken wat."

"Iemand heeft gezegd dat als Poetin het wel gedaan heeft, je het niet te weten gekomen zou zijn. Dat is een heel interessant punt", voegt de president nog toe.

'Ik zei: 'Heb je het gedaan?' En hij zei: 'Nee, dat deed ik niet. Absoluut niet.''

Donald Trump over Vladimir Poetin

"Waarom zou hij mij willen?"

In een interview met het Christian Broadcasting Network gaat Trump een stap verder. De Russische president zou de voorkeur hebben gegeven aan een overwinning voor Hillary Clinton, suggereert hij daar.

"Wij zijn het machtigste land ter werreld en we worden steeds machtiger omdat ik een big military person ben. Als Hillary gewonnen had, zou ons leger bijvoorbeeld gedecimeerd zijn", aldus Trump. "Daarom zeg ik: waarom zou hij mij willen? Want vanaf dag 1 wou ik een sterk leger, dat wil hij niet."

"Er zijn veel dingen die ik doe, die exact het tegenovergestelde zijn van wat hij zou willen", zegt Trump nog. "Dus wat ik blijf horen, dat hij liever Trump had, geloof ik niet. Omdat ik een sterk leger wil, omdat ik een enorme energiemarkt wil. Maar niemand zegt dat ooit."

'Er zijn veel dingen die ik doe, die exact het tegenovergestelde zijn van wat hij zou willen'

Donald Trump over Vladimir Poetin